Lifestyle > Mozaik

ČESNICA - mesi se rano ujutru na BOŽIĆ, a jede se tog dana ZA RUČAK

Da li znate ko je sprema, kako se ukrašava i šta simbolizuje?

Izvor: K1info/mondo.rs

05/01/2023 > 07:11

podeli vest:

ČESNICA - mesi se rano ujutru na BOŽIĆ, a jede se tog dana ZA RUČAK
Foto: Youtube PrintScreen/Uradi Sama- Ideje za kreativce


Postoje različiti recepti za česnicu, u zavisnosti od toga u kom delu Srbije živite i kakva je porodična tradicija.

Ono što je svuda isto jeste to da česnica simbolizuje dobar rod žita. Zbog toga u nekim krajevima Srbije nju ne mesi domaćica već domaćin - zato što se on bavi njivom, usevima i žitom.

U nekim selima u Hercegovini česnicu mesi najmlađe dete u kući, a u selima u Bosanskoj Krajini mese samo žene koje su rodile sinove.

Da li ćete da je napravite kao pogaču, suvu pitu, proju, nije toliko bitno, najvažnije je da je umesite u dobrom raspoloženju i da je pojedete u krugu porodice i osoba koje su vam drage i bliske.

Ukoliko je pravite kao pogaču, trebalo bi da bude od pšeničnog brašna i raznog zrnevlja koje se dodaje celo, a voda bi trebalo da bude Bogojavljenska.

U testo se dodaje novčić, koji simbolizuje napredak, a vrednost novčića nije važna. U nekim porodicama, običaj je da se stavi manji dukat, u nekima se decenijama stavlja isti novčić, a u nekim se doda i koja grančica drena, "za zdravlje".

Česnica se uglavnom i ukrašava, najčešće grančicama badnjaka, ali to nije obavezno.

Kada bude pečena, česnica se iznosi na trpezu. Svi se okupe oko stola, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu i okadi ikone i sve prisutne, a zatim predaje kadionicu nekom od mlađih članova porodice koji onda kadi celu kuću.

Običaji kažu da se zatim peva Božićni tropar, ali pošto danas nema mnogo onih koji znaju ga znaju, može naglas da se očita i Oče naš.

Božićni tropar glasi:

"Rođenje Tvoje, Hriste, Bože naš,
zasija svetu svetlost razuma,
jer u njemu oni koji zvezdama služahu
od zvezde se naučiše
da se klanjaju Tebi,
Suncu Pravde,
i Tebe da poznaju sa visine Istoka,
Gospode, slava Tebi".

Kad se molitva završi, lomi se česnica. Ona se okreće kao slavski kolač, a zatim se rukama lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Onoga ko dobije deo česnice sa novčićem, sreća će prema verovanju pratiti cele godine. Pronađeni novčić daje se domaćinu koji ga stavlja na ikonu.

Posle lomljenja česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i mirobožaju se, odnosno, kako je Vuk Karadžić zabeležio "Izljube se svi redom govoreći: Mir Božiji! Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Poklanjamo se Hristu i Roždestvu Hristovom!", a onda sedaju za sto.

 

 

Ukoliko nikada ranije niste pravili česnicu – ne brinite. Naše recepte mogu da prate i apsolutni početnici.

Božićna česnica (slana)

Sastojci: 2 jajeta, 1 paketić kvasca, 1/2 l mleka, 1 kg brašna, so, novčić

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Pošto se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić, a potom je staviti u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet. Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

 

 

Tradicionalan recept za vojvođansku česnicu

Sastojci: 500 grama kora za pitu, 300 grama oraha, 100 gr meda, 200 gr šećera, 1 dcl ulja, 2 dcl vode, suvo grožđe (po želji)

Priprema: Pomešati vodu i ulje i zagrejati med (tek toliko da se lepo maže. Med se zagreva tako što se teglica stavi u posudu tople vode, nikako na ringli). Ukoliko stavljate suvo grođže potopite ga u vodu, da nabubri.

Obložiti tepsiju papirom za pečenje. Postaviti na dno tri kore, a potom ih politi smešom ulja i vode i medom. Poređati tanji sloj oraha i pobacati suvo grožđe (u količinu  koja odgovara vašem ukusu). Potom staviti dve kore, namazati ih smešom vode i ulja i razbacati ravnomeran sloj oraha i suvog grožđa.

Ređati kore i nadev sve dok ne ostanu samo četiri  kore. Njih stavljate na vrh česnice. Tri premazujete medom i vodom, a četvrtu stavljate preko, samo kao zaštitu, kako u rerni završne kore vojvođanske česnice ne bi promenile boju.

Isečete česnicu na jednake komade (ovo je faza u kojoj treba ubaciti dinar i obeležiti parče u kome se nalazi) i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Posle 7 do 10 minuta, smanjite rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta (ukupno 25 – 30 minuta).

Kada gornja kora porumeni, česnica je gotova. Skinite koru viška i bogato premažite još toplu česnicu medom i vodom, da ne bi bila suviše suva. Pojedine domaćice vole da je preliju šećerom rastopljenim u vodi, kakav se koristi kod baklave. Prekrijte česnicu alu folijom i ostavite da se polako hladi.

 

 

 

Ostavite komentar