Lifestyle > Ljubav

Mislite da je PROBLEM u PARTNERU, ali grdno se VARATE: Terapeutkinja otkriva KAKO da znate da li ste TOKSIČNI

Kako pasivna agresivnost, traženje stalnog potvrđivanja, boravak u nezdravim prijateljstvima može ukazivati na to da ste vi problem

Izvor: K1info/Žena.blic.rs

27/08/2023 > 21:31

podeli vest:

Mislite da je PROBLEM u PARTNERU, ali grdno se VARATE: Terapeutkinja otkriva KAKO da znate da li ste TOKSIČNI
Foto: Freepik.com


Terapeutkinja je otkrila tri znaka da ste možda toksična osoba - napominjući da nikada nije kasno da promenite svoje ponašanje i da se bolje ophodite prema drugima.

Džejmi Maler je terapeutkinja sa sedištem u Los Anđelesu, Kalifornija, koji pomaže ljudima da se izleče i nauče kako da neguju odnose. Ona je priznala da je nekada bila toksična osoba, ali je od tada koristila sve što je naučila da prepozna svoje nezdrave obrasce i postane ljubaznija osoba.

Sada je detaljno objasnila kako pasivna agresivnost, traženje stalnog potvrđivanja, boravak u nezdravim prijateljstvima može ukazivati na to da - ste vi problem.

Budite direktni! 

Ako ste pasivno agresivni u prijateljstvima i vezama, možda je vreme da se promenite. Terapeutkinja je otkrila da nije shvatila da je toksična sve dok nije bila u poseti porodici bivšeg dečka i bila je šokirana koliko su svi bili brižni jedni prema drugima. U razgovoru za Insajder, rekla je: 

- Iskreno se sećam da sam pomislila: "Ovo nije lažno? Vama je zapravo stalo i ovako se ophodite jedni prema drugima? -rekla je.

Nakon tog trenutka, Džejmi je znala da treba da napravi neku promenu u svom ponašanju. Počela je da razmišlja o svojim toksičnim osobinama i čak je išla tokom postdiplomskih studija na terapiju. Rekla je da se, razmišljajući, prisetila kako bi njena porodica često davala pasivno-agresivne komentare. Terapeutkinja je objasnila da je to činila i u svojim romantičnim vezama, pošto je bila toliko navikla na ovakvo ponašanje tokom odrastanja.

- Kao, bilo bi sjajno kada bi neko samo obratio pažnju na potrebe svog partnera - rekla je ona.

Džejmi je primetila da je, nakon što je videla porodicu njenog bivšeg partnera kako su ljubazni jedni prema drugima i kada je krenula na postdiplomske studije, prepoznala svoje greške. Od tada je počela da traži stvari od svojih partnera i drugih u svom životu na direktan način, što terapeut napominje da je mnogo zdraviji pristup. 

Radite na samopoštovanju! 

- Sledeći znak da ste možda toksični je ako stalno tražite potvrdu  - rekla je terapeutkinja. 

Napomenula je da je pre nego što se izleči često postavljala nerealna očekivanja kada je u pitanju davanje komplimenata i reči potvrde. Džejmi je rekla da je uvek očekivala da će je partner izvući iz negativnog stanja i da se u potpunosti oslanjala na njih. A kada se to ne bi dogodilo, ona bi ostala uznemirena.

Nakon što je prepoznala ovo ponašanje, Džejmi je počela da se fokusira na poboljšanje sopstvene perspektive o sebi. Prestala je da projektuje svoje rane na druge i naučila je da leči svoje nesigurnosti radeći sa terapeutom. 

Sada, Džejmi je rekla da je našla savršenu ravnotežu da bude nezavisna i da traži od drugih pomoć ili potvrdu. 

- Svrha veze nije da se partneri koriste međusobno. Tu smo da poštujemo i slavimo jedni druge.

Reši se tog prijatelja! 

Ostati u nezdravim i neispunjenim prijateljstvima može značiti da ste vi problem. Džejmi je to tek kasnije shvatila.

Kao deo samoisceljenja, Džejmi je razmišljala o različitim odnosima u svom životu - uključujući prijateljstva zbog kojih se osećala nedovoljnom. Objasnila je da ostanak u prijateljstvima koja vas ne ispunjavaju može ukazati na to da ste toksični. 

Terapeutkinja je rekla da su je u njenim prethodnim prijateljstvima dvoje prijatelja često ogovarali i nije imala pojma kako da postavi granice, zbog čega su često ulazili u svađe. Ona je dala i primer svog tadašnjeg ponašanja. 

apomenula je da bi, ako bi jedan prijatelj iz njene grupe prijatelja proveo vreme sa drugim, bez da je pozovu sa njima, eksplodirala i sugerisala da su njih dvoje bili nepristojni. Međutim, rekla je da se zaista osećala izostavljenom i da je želela da kontroliše situaciju. 

Džejmi je objasnila da je postala otvorenija i iskrenija prema sebi u pogledu toga koja prijateljstva zaista ceni. Ona je dodala da se fokusirala na prijateljstva koja su ispunila njena očekivanja.

Ostavite komentar