Lifestyle > Hi-Tech

OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI ISTORIJU: Naučnici proizveli reakciju NUKLEARNE FUZIJE i ostvarili neto dobit ENERGIJE

Za dobijanje energije u budućnosti neće nam više biti potrebni ugalj i druga fosilna goriva

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/12/2022 > 22:25

podeli vest:

OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI ISTORIJU: Naučnici proizveli reakciju NUKLEARNE FUZIJE i ostvarili neto dobit ENERGIJE
Foto: Tanjug/Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory via AP


Kako prenose američki mediji, naučnici u Nacionalnom postrojenju za paljenje u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor ušli su u istoriju tako što su uspešno proizveli reakciju nuklearne fuzije i ostvarili neto dobit energije, što je napredak koji su američki zvaničnici pozdravili kao "značajno dostignuće" i "prekretnicu za budućnost čiste energije".

Ovo su neke ključne stvari koje treba znati o tome i koji su mogući sledeći koraci

Nuklearna fuzija je proces koji je napravio čovek koji replicira istu energiju koja pokreće sunce. Nuklearna fuzija se dešava kada se dva ili više atoma spoje u jedan veći, proces koji generiše ogromnu količinu energije kao toplotu.

Naučnici širom sveta decenijama proučavaju nuklearnu fuziju, nadajući se da će je ponovo stvoriti sa novim izvorom koji obezbeđuje neograničenu energiju bez ugljenika bez nuklearnog otpada koji stvaraju trenutni nuklearni reaktori. Projekti koji se tiču fuzije uglavnom koriste elemente deuterijum i tricijum od kojih su oba izotopi vodonika.

Deuterijum iz čaše vode, sa dodatkom malo tricijuma, mogao bi napajati kuću godinu dana. Tricijum je ređi i izazovniji za dobijanje, iako se može dobiti sintetički.

- Za razliku od uglja, potrebna vam je samo mala količina vodonika, a to je najzastupljenija stvar u svemiru - rekao je Hulio Fridman, glavni naučnik u Carbon Direct-u i bivši glavni energetski tehnolog u Lavrence Livermore.

- Vodonik se nalazi u vodi, tako da su stvari koje stvaraju ovu energiju divlje neograničene i čiste - rekao je on.

Zašto je današnje saopštenje značajno?

Ovo je prvi put da su naučnici uspeli u postizanju ovakvih rezultata, odnosno da su dobili više energije nego što su utrošili procesom nuklearne fuzije.

Iako postoji još mnogo koraka pre nego što ovo postane komercijalno održivo, za naučnike je od suštinskog značaja da pokažu da mogu da stvore više energije nego što utroše u ovom procesu.

Kako bi nuklearna fuzija mogla da napaja vaš dom?

Za sada postoje dva glavna načina za stvaranje nuklearne fuzije. Spajanje dva atoma stvara izuzetno veliku količinu toplote, koja je suštinska za proizvodnju energije. Upravo ta toplota može da se koristi za zagrevanje vode, stvaranje pare i na kraju okretanje turbina za proizvodnju energije.

Veliki izazov iskorišćavanja fuzione energije je da se održava dovoljno dugo da može da napaja električne mreže i sisteme grejanja širom sveta.

Uspešan ishod ovog projekta je ogromna stvar, ali je i dalje u daleko manjem obimu od onoga što je potrebno da se proizvede dovoljno energije za pokretanje makar jedne elektrane.

Koji su sledeći koraci?

Naučnici i stručnjaci sada treba da shvate kako da proizvedu mnogo više energije iz nuklearne fuzije u mnogo većim razmerama.
Istovremeno, treba da shvate kako da na kraju smanje cenu nuklearne fuzije kako bi se mogla komercijalno koristiti.

Naučnici će takođe morati da pokupe energiju proizvedenu fuzijom i prenesu je u električnu mrežu kao električnu energiju. Biće potrebne godine, a verovatno i decenije, pre nego što fuzija bude u stanju da proizvede neograničene količine čiste energije, a naučnici su u trci sa satom u borbi protiv klimatskih promena.

 

Ostavite komentar