Lifestyle > Hi-Tech

iPhone 14 satelitska SOS funkcija SPASLA ŽIVOT muškarcu na Aljasci

SOS funkcija trenutno je dostupna u SAD-u i Kanadi, ali uskoro stiže i u Francusku, Nemačku, Irsku i Veliku Britaniju

Autor: K1info/klix.ba

03/12/2022 > 12:08

podeli vest:

iPhone 14 satelitska SOS funkcija SPASLA ŽIVOT muškarcu na Aljasci
Foto: Youtube PrintScreen


Vojska na Aljasci je oko dva sata posle ponoći 1. decembra dobila obaveštenje da je muškarac koji je putovao motornim sankama iz Nurvika u Kocebju aktivirao SOS funkciju na svom iPhoneu jer se zaglavio.

U saradnji sa lokalnim timovima za traganje i spasavanje i Appleovim centrom za hitne slučajeve, četiri volonterska tragača otišla su direktno na GPS koordinate muškarca u nevolji.

"Muškarac je pronađen i transportovan u Kocebju. On nije povređen", navodi se u zvaničnom izveštaju.

Može se reći da je imao sreće jer je Apple upozorio da satelitska SOS funkcija možda neće raditi na mestima iznad 62 stepena geografske širine, kao što su severni delovi Kanade i Aljaske, a Nurvik i Kocebju su blizu 69 stepeni.

Pripadnici vojske koji su pomogli u spasavanju muškarca impresionirani su preciznošću i potpunošću informacija koje su dobili.

SOS funkcija je dizajnirana tako da postavlja nekoliko pitanja korisniku pre slanja obaveštenja, a za cilj ima da ubrza spasilačku misiju. Reč je o novoj sigurnosnoj funkciji na iPhoneu 14 koja omogućava korisnicima da kontaktiraju hitne službe putem satelitske veze čak i kada nije dostupna mobilna ni WiFi konekcija.

Apple je u novembru uveo funkciju za sve modele iPhonea 14 u SAD-u i Kanadi. Funkcija takođe obaveštava porodicu i prijatelje korisnika o njihovoj lokaciji dok putuju područjem koje nije pokriveno mrežom, a to je moguće putem Find My aplikacije i deljenja lokacije preko satelita.

Funkcija će biti besplatna za korišćenje u periodu od dve godine, a koliko će potom koštati trenutno nije poznato.

 

Ostavite komentar