Lifestyle > Hi-Tech

Evropska unija u borbi PROTIV Kine i Rusije: INTERNET više NIKADA neće biti ISTI

EU želi da smanji zavisnost od stranih kompanija u digitalnoj ekonomiji, a moguća je izgradnja i lansiranje do 170 satelita u niskoj orbiti

Izvor: K1info/telegraf.rs

12/11/2022 > 18:59

podeli vest:

Evropska unija u borbi PROTIV Kine i Rusije: INTERNET više NIKADA neće biti ISTI
Foto: Pixabay.com


U februaru ove godine, Evropska komisija je objavila, u okviru kampanje komesara Evropske komisije za unutrašnje tržište i industriju Tjerija Bretona plan za stratešku digitalnu autonomiju - inicijativu za izgradnju i upravljanje sopstvenim satelitskim internet sistemom.

Sledeće nedelje će zemlje EU i predstavnici Evropskog parlamenta postići dogovor o satelitskom internet sistemu vrednom šest milijardi evra.

EU želi da smanji zavisnost od stranih kompanija u digitalnoj ekonomiji i ne želi da zaostaje u vojnim tehnologijama u svemiru, u koje Kina i Rusija odnedavno ulažu značajna sredstva.

Posedovanje sopstvenog satelitskog internet sistema moglo bi da pomogne EU da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Evropi, a kako bi takav internet bio dostupan u Africi, EU bi tamošnjim zemljama mogla da ponudi alternativu kineskim uslugama.

Evropski satelitski internet mogao bi da ponudi uslugu zamene u slučaju velikih prekida rada ili katastrofe i da obezbedi dostupnost Interneta na mestima koja nisu pokrivena provajderima.

Zvaničnici zemalja EU i poslanici EU sastaće se 17. novembra na, kako se očekuje, poslednjem sastanku na kojem će se dogovoriti o konačnim detaljima. O finansiranju projekta trebalo bi da se dogovore predstavnici zemalja članica EU.

Foto: Pixabay.com

 

EK želi da preusmeri 2,4 milijarde evra iz različitih programa EU i iskoristi nepotrošen novac iz drugih projekata EU, dok se očekuje da privatni sektor izdvoji preostalih 3,6 milijardi evra.

Predloženi satelitski internet sistem bi mogao da dovede do izgradnje i lansiranja do 170 satelita u niskoj orbiti između 2025. i 2027. godine.

 

 

Ostavite komentar