Lifestyle > Hi-Tech

Prisustvovaćemo FENOMENU nakon 80 GODINA! Obližnja ZVEZDA će da EKSPLODIRA - evo kada da POGLEDATE U NEBO

Astronomi veruju da će to ponovo učiniti između februara i septembra 2024. godine

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

19/03/2024 > 10:40

podeli vest:

Prisustvovaćemo FENOMENU nakon 80 GODINA! Obližnja ZVEZDA će da EKSPLODIRA - evo kada da POGLEDATE U NEBO
Foto: Freepik.com


U sistemu Zvezda udaljenom 3000 svetlosnih godina, što je relativno blizu u kosmičkom smislu, zvezda će eksplodirati u novu i ceo sistem će postati vidljiv golim okom. To je jedinstvena prilika za posmatranje noćnog neba, s obzirom da takvom događaju možemo da prisustvujemo u proseku svakih 80 godina, piše NASA.

T Corona Borealis (T CrB), u sazvežđu Severne krune, poslednji put je eksplodirala 1946. godine, a astronomi veruju da će to ponovo učiniti između februara i septembra 2024.godine.

Kako će zvezda da eksplodira?

Neki su se možda pitali kako zvezda može da eksplodira više puta. Naime, sve zavisi od vrste eksplozije.

Nova se od supernove razlikuje po tome što nije eksplozija cele zvezde, već samo njenog spoljašnjeg sloja. Tokom supernove dolazi do uništenja zvezde, pri čemu može nakratko da zablista jače od cele galaksije.

Magnituda sjaja T CrB zvezdanog sistema je normalno +10, što znači da ga ne možemo videti golim okom. Tokom novog, magnituda će skočiti na +2 (što je niža magnituda, to je svetlija), odnosno zvezda će sijati na nebu kao Severnjača.

Ovaj događaj će biti vidljiv golim okom nekoliko dana, a dvogledom više od nedelju dana, nakon čega će sistem ponovo da "potamni" narednih 80 godina.

Kako posmatrati zvezdu?

Ako želite da posmatrate ovaj nebeski spektakl, najbolje je da se udaljite od svetla grada i nađete mirno mesto usred polja. Zatim potražite na noćnom nebu sazvežđe Severna kruna - mali, polukružni luk u blizini sazvežđa Herkul i Volar. Ovde će se u nekom trenutku pojaviti "nova" sjajna zvezda.

Ova zvezda je samo jedna od pet u našoj galaksiji. Javlja se zato što je binarni sistem. Naime, T CrB se sastoji od dve zvezde, belog patuljka i crvenog džina.

Kada crveni džin postane nestabilan zbog povećanja temperature i pritiska i počne da izbacuje svoje spoljašnje slojeve, beli patuljak je dovoljno blizu da prikupi ovu materiju na svojoj površini.

Foto: Instagram Printscreen/nightskynetwork

 

Gusta atmosfera belog patuljka se na kraju toliko zagreje da dolazi do brze termonuklearne reakcije - proizvodeći novu koju vidimo sa Zemlje.

- Ove nove su u osnovi vodonične bombe - rekao je za Njujork tajms astrofizičar Bredli sa Državnog univerziteta Luizijane u SAD.

Ali nema razloga za brigu. Nova je mnogo slabija eksplozija od supernove, a ova će se desiti predaleko da bi oslobođena energija štetila životu na Zemlji.

Šta je sa supernovom?

I ona mora da bude veoma blizu nas da bi bila opasna. Stručnjaci su nedavno izračunali "zonu smrti", odnosno razdaljinu na kojoj takva eksplozija može da uništi život na drugim svemirskim telima. Procijenili su da bi supernova mogla imati smrtonosni efekat u roku od 25 do 50 svjetlosnih godina.

- Supernove (SNe) su izvori ekstremnih ultraljubičastih, rendgenskih i gama zraka. One stvaraju kosmičke zrake, odnosno atomska jezgra visoke energije - navode naučnici u studiji.

Ovi kosmički zraci, tvrde astrofizičari, mogu uništiti ozonski omotač i prouzrokovati dugotrajna oštećenja oblika života unutar Zemljine biosfere.

Ostavite komentar