Lifestyle > Hi-Tech

Naučnici otkrili neobičan EFEKAT cunamija: Zove se "PEVANJE MORA"

Završeno još jedno istraživanje o meteorološkim cunamijima kako bi bolje razumeli Zemlju kao celinu

Autor: K1info/jutarnji.hr

17/09/2023 > 21:41

podeli vest:

Naučnici otkrili neobičan EFEKAT cunamija: Zove se "PEVANJE MORA"
Foto: Freepik.com


Istraživanje je pokazalo da meteorološki cunamiji ne utiču samo na okeane, već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi. 

Trag u Zemljinoj atmosferi, kako naglašava Institut Ruđer Bošković, ostavljaju u obliku akustično-težinskih talasa koje u atmosferu šalju meteorološki cunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustini elektrona.

Ovaj fenomen možemo opisati i kao "pevanje mora", a prvi put je dokumentovan u ovoj studiji, napominje IRB i dodaje da su rezultati studije važni za bolje razumevanje jedinstvenog vremenskog fenomena, meteoroloških cunamija. 

Saznanje da meteorološki cunamiji mogu da uzrokuju nagle promene u količini elektrona zanimljivo je za objašnjavanje i kvantifikovanje upravo tih procesa, te na kraju mogu da doprinesu potpunijem objašnjavanju tih oscilacija, znajući da se takvi talasi slabijeg intenziteta, kao i infragravitacioni talasi, učestalo pojavljuju u moru. 

Drugim rečima, izgleda da je ‘‘pevanje mora‘‘ učestalije nego što je uvreženo mišljenje u naučnoj zajednici, dodao je Ivica Vilibić, sa Instituta Ruđer Bošković. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu GPS Solutions, a u istraživanju su prvi put izmerene promene u količini elektrona u jonosferi nastale zbog vertikalnog prostiranja akustičko-težinskih talasa uzrokovanih meteorološkim cunamijima.

Ostavite komentar