Lifestyle > Hi-Tech

Au, kakav će ovo HAOS DA NAPRAVI: Novi Apple AI iPhone će moći da KLONIRA LJUDSKI GLAS

Ova funkcija će da bude dostupna od septembra

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 20:51

podeli vest:

Au, kakav će ovo HAOS DA NAPRAVI: Novi Apple AI iPhone će moći da KLONIRA LJUDSKI GLAS
Foto: Tanjug/AP


Nova alatka Apple ajfona iOS 17, nazvana "lični glas", može da klonira i zameni ljudski glas uz pomoć AI. Alatka koja će biti dostupna od septembra je namenjena ljudima koji su u opasnosti da izgube moć govora ili onima za koje pričanje predstavlja problem.

Da bi korisnik napravio sopstveni digitalni glas na zahtev, mora da pročita 150 nasumičnih fraza, što traje oko 15 ili 20 minuta. Telefonu je potrebno dosta vremena da obradi glas, jer se sve radi na samom uređaju, a uređaj tom prilikom mora da bude zaključan i napunjen.

Kada alatka stekne dovoljno podataka o glasu korisnika, on će moći da unese tekst i sve što napiše će da bude izgovoreno njegovim "ličnim glasom".

Novinar "Sky News" je isprobao ovu funkciju i testirao okolinu time što im je slao glasovne poruke izgovorene "ličnim glasom". Njegova majka i sestra nisu primetile razliku, ali prijatelji koji su tehnološki potkovani su primetili da nešto nije u redu i da je možda neko zloupotrebio glas novinara.

Apple tvrdi da su sve informacije korisnika bezbedne. Vlasnik ajfona može da izbriše "lični glas", a on ne može da se deli među korisnicima.

Foto: Tanjug/AP

 

Kompanija za računarsku bezbednost MekAfi upozorila je da tehnologija kloniranja glasa generalno podstiče porast prevara, ali je naznačila da Apple zaštita treba da bude dovoljna.

Firma MekAfi je nedavno anketirala 1.009 odraslih osoba u Velikoj Britaniji  i otkrila da je skoro četvrtina ljudi iskusila neku vrstu glasovne prevare sa AI ili poznaje osobu koja ima to iskustvo.

Anketa je utvrdila i da 65 odsto odraslih nije sigurno da bi moglo da razlikuje klonirani glas od pravog.
 

Ostavite komentar