Lifestyle > Hi-Tech

OpenAI, Google i Microsoft dobili OZBILJNOG KONKURENTA: Apple u tišini STVARA SOFTVER za veštačku inteligenciju

Apple je prošle godine prihodovao 320 milijardi dolara, ali zarada bi mogla biti značajno manja ukoliko se ne prati razvitak AI tehnologije

Izvor: K1info/Klix.ba

20/07/2023 > 19:47

podeli vest:

OpenAI, Google i Microsoft dobili OZBILJNOG KONKURENTA: Apple u tišini STVARA SOFTVER za veštačku inteligenciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Kathy Willens, File


Kad god Apple lansira novi proizvod, njegovi rivali, developeri i potrošači to shvate krajnje ozbiljno. U vreme "ludila" zbog AI alata, bilo je samo pitanje vremena kada će kreator iPhonea osmisliti nešto "eksplozivno".

Veruje se da Apple radi na velikom jezičkom modelu (LLM), koji će biti rival modelima GPT-3 i GPT-4 kompanije OpenAI, Googleovom Bertu, kao i LLaMa-1 i LLaMa-2 iz Mete. Međutim, Apple je kreirao i chatbot sličan ChatGPT-u, kojeg insajderi nazivaju Apple GPT i koji radi na LLM frameworku pod nazivom Ajax.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan, File

 

Prema insajderskim izvorima koji su informacije otkrili Bloombergu, kompanija je prošle godine uspostavila razvojni projekat mašinskog učenja nazvan Ajax.

Testiranje za Apple GPT je u toku i koriste ga zaposleni kompanije za izradu prototipa proizvoda. Chatbot može da rezimira tekst i odgovara na pitanja na osnovu podataka na kojima je obučen.

Apple je prošle godine ostvario prihod od 320 milijardi dolara, ali zarada bi mogla da pretrpi veliki udarac ukoliko tehnološki gigant ne bude pratio razvitak AI tehnologije.

Stoga je nekoliko Appleovih timova fokusirano na AI, ali ova kompanija nije jedina koja je popustila pod pritiskom. Isto važi i za Google koji je u roku od dve nedelje posle lansiranja ChatGPT-a formirao radnu grupu za početak izrade AI proizvoda.

 

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Tim Kuk

Glasine o dolasku Apple GPT-a dolaze dva meseca pošto je direktor kompanije Tim Kuk nagovestio da će AI tehnologija biti "upletena" u buduće proizvode.

Apple već ima AI funkcije u svojim proizvodima poput detekcije pada u svojim satovima i naravno, u svom govornom asistentu Siri. Neki modeli iPhonea i Apple Watcha takođe su uključivali Crash Detection. Dok satovi imaju ECG funkcionalnost koja beleži vreme i intenzitet električnih signala odgovornih za otkucaje srca.

Apple još uvek ima konzervativan pristup prema AI tehnologiji i radi na definisanju ugla potrošača za generativnu veštačku inteligenciju, pokušavajući da reši probleme privatnosti koji se odnose na tehnologiju, a koje imaju i druge AI firme kao što je OpenAI.

Uprkos odgađanju Appleovog ulaska u AI arenu, ove informacije definitivno izazivaju radoznalost.

Ostavite komentar