Lifestyle > Hi-Tech

KINESKI ROVER pronašao TRAGOVE VODE u peščanim dinama na Marsu

Zurong je sleteo na Mars 14. maja 2021. godine, čime je Kina postala druga država koja je uspešno spustila sondu na površinu crvene planete

Izvor: K1info

29/04/2023 > 15:30

podeli vest:

KINESKI ROVER pronašao TRAGOVE VODE u peščanim dinama na Marsu
Foto: Tanjug/NASA/J. Bell - Cornell U./M. Wolff - SSI via AP, File


Voda je možda bila rasprostranjenija na Marsu nego što se ranije mislilo, zaključuje se na osnovu osmatranja marsovskih peščanih dina od strane kineskog rovera.

Ovo otkriće ističe nova, potencijalno plodna područja u toplijim regionima Marsa, gde bi uslovi mogli biti pogodni za postojanje života.

Vest od petka dolazi nekoliko dana pošto su šefovi misije priznali da Zurong rover tek treba probuditi iz hibernacije u koju je ušao pre skoro godinu dana.

Foto: Tanjug/NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP, File

Fotografija Marsa napravljena sa rovera "Prezervans" (sa desne strane se vidi "Indženuiti" helikopter)

Njegovi solarni paneli su prekriveni prašinom, ometajući izvor napajanja i verovatno sprečavajući rover da ponovo radi, rekao je Zang Rongkiao, glavni dizajner misije.

Pre nego što je Zurong utihnuo, primetio je dine bogate solima sa pukotinama i korama, za koje su istraživači rekli da su verovatno pomešane sa otopljenim jutarnjim ledom ili snegom još pre nekoliko stotina hiljada godina.

Procenjeni datum nastanka pukotina i drugih karakteristika dina u Marsovoj Utopiji Planitiji, ogromnoj ravnici na severnoj hemisferi, iznosi između 1,4 miliona i 400.000 godina.

Proučavanje strukture i hemijskog sastava ovih dina može pružiti uvid u "mogućnost aktivnosti vode" tokom perioda, napisao je tim iz Pekinga u studiji objavljenoj u Science Advances.

Lansiran 2020. godine, Zurong, marsovski rover sa šest točkova - nazvan po bogu vatre u kineskoj mitologiji - sleteo je na površinu crvene planete 14. maja 2021. godine. Rover je proveo godinu dana u istraživanjima pre nego što je otišao u hibernaciju prošlog maja, radivši duže nego što je planirano i prešavši 1921 metar.

 

Ostavite komentar