Lifestyle > Hi-Tech

Da li želite da saznate KAKO IZGLEDA SMRT? Novi VR simulator i to može, pa KO SME NEKA PROBA

Smrt je tema koja od vajkada fascinira i plaši ljude, naravno, svima nam je jasno zbog čega

Autor: K1 info/ muskimagazin.rs

01/04/2023 > 15:46

podeli vest:

Da li želite da saznate KAKO IZGLEDA SMRT? Novi VR simulator i to može, pa KO SME NEKA PROBA
Foto: Youtube PrintScreen/ Freethink


Koncept onoga što nam se potencijalno dešava posle smrti muči civilizaciju vekovima i uprkos brojnim teorijama i verovanjima, niko za sada sa sigurnošću ne zna kakav je osećaj kada umremo (niko je još nije vratio "odande" da nam ispriča).

Novi VR simulator kreiran u Melburnu pokušava da odgovori na ovo pitanje i njegova svrha je da obezbedi korisnicima iskustvo koje može da pruži uvid u ono što bi eventualno moglo da se dešava posle smrti.

Iskustvo koje ovaj sistem virtuelne realnosti pruža može se opisati kao meditativno i uznemirujuće, vodeći učesnike kroz simuliranu deeskalaciju života, od srčanog udara, do moždane smrti. Iako ovo možda zvuči zastrašujuće, cilj simulacije nije prestravljivanje učesnika, već radije pomoć kako bi razumeli i pomirili se sa konačnim krajem kao neizbežnim delom života.

Mnogi ljudi ideju o iskušavanju osećaja smrti definitivno ne mogu psihički da podnesu, što je u potpunosti razumljivo. Međutim, za druge, ova simulacija može da pružit unikatnu priliku da smire svoje strahove i dobiju novu perspektivu o večnom plesu između života i smrti.

Iako sumnjamo da ova simulacija može zaista da oponaša iskustvo umiranja, ona može da pomogne svima da dobiju nešto bolju sliku o tome šta se dešava sa telom tokom ovog procesa.

Pored toga, postoji mogućnost da ova simulacija može da pomogne ljudima da se bolje pripreme za svoje neizbežne krajeve ili se izbore sa gubicima voljenih osoba.

Naravno, veoma je važno imati na umu da je simulacija upravo samo to i zato niko od njenih tvoraca ne može da garantuje (baš kao i svi drugi), šta će nam se dogoditi posle smtri. Međutim, ovaj mračni koncept predstavlja inovativan (i bizaran) način istraživanja smrti kao teme i svojevrstan omaž moći današnje tehnologije, koja u suštini može da nas uništi ili pomogne da se izborimo sa svojim najvećim strahovima i nesigurnostima, ukoliko te mudrosti nismo uspeli sami da naučimo tokom života.

Novi VR simulator u Melburnu prilično je kontroverzno i interesantno razvojno sredstvo u polju razumevanja smrti i umiranja, koje je pokrenulo ogromne debate među svima onima koji su ga isprobali, ali i onima koji to nisu i nikada neće. Iako ostaje da se vidi da li ovaj sistem pruža iskonski uvid u ono što naš kraj donosi, on definitivno poseduje potencijal da našu percepciju i verovanja vezana za život, smrt i sve što leži iza nje stavi na probu.

 

Ostavite komentar