Lifestyle > Hi-Tech

Ovo NIJE NAUČNA fantastika: Australijski vojnici testiraju ROBO PSE UBICE koje kontrolišu - UMOM

Ključna stvar je AI-dekoder koji pretvara signale mozga vojnika u objašnjiva uputstva koja se šalju robotskom četvoronožcu

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/03/2023 > 15:56

podeli vest:

Ovo NIJE NAUČNA fantastika: Australijski vojnici testiraju ROBO PSE UBICE koje kontrolišu - UMOM
Foto: Youtube PrintScreen/Australian Army


Australijska vojska testira tehnologiju koja se kontroliše umom sa osam senzora uredno spakovanih u vojnički šlem, koji rade u tandemu sa Microsoft HoloLens-om.

Vojnici koji svojim umom kontrolišu robo pse ubice dok su na patroli možda zvuči kao scena iz naučno-fantastičnog filma, ali ovo se zapravo trenutno dešava.

Ključna stvar je ovde AI-dekoder koji pretvara signale mozga vojnika u objašnjiva uputstva koja se šalju robotskom četvoronožcu, omogućavajući ljudima da ostanu fokusirani na svoju okolinu.

Novi video prikazuje vojnike kako patroliraju pomoću robo-psa, koji je dobijao instrukcije u realnom vremenu iz moždanih talasa osobe koja ga kontroliše - i to za 94% preciznosti.

Sistem je razvio Tehnološki univerzitet u Sidneju koji je prvi predstavio inovaciju prošle godine, ali je nedavno objavio novi rad u kojem se detaljno opisuje rad.

- Vojnik je koristio našu platformu proširenog interfejsa mozak-robot (aBRI) za kontrolu robotskih sistema - navodi se u radu, prenosi Daily Mail.

Vojnik samo treba da zamisli u kom pravcu želi da se robot kreće, a mašina će to uraditi.

Tehnologija omogućava vojnicima da kontrolišu robote bez ruku, što je idealno u borbenim situacijama. Ideja je da roboti vrše patrolu sa vojskom, ili da proveravaju zgrade, što bi moglo da spasi živote. Postoji šansa da ovi robo-psi u budućnosti budu i naoružani.

- Potencijal projekta je veoma širok - navodi jedan vojnik.

 

 

 

Ostavite komentar