Lifestyle > Hi-Tech

SVEMIRSKI TELESKOP Džejms Veb snimio REDAK I BURAN PRIZOR udaljen 15.000 svetlosnih godina

Vulf-Rejetova zvezda WR 124 u sazvežđu Strelca 30 puta je veća od našeg Sunca, a do sada je izbacila materijal od oko 10 solarnih masa

Izvor: K1info

16/03/2023 > 18:19

podeli vest:

SVEMIRSKI TELESKOP Džejms Veb snimio REDAK I BURAN PRIZOR udaljen 15.000 svetlosnih godina
Foto: Tanjug/NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team via AP


Svemirska opservatorija snimila je sliku Vulf-Rejetove zvezde pod nazivom WR 124 u sazvežđu Strelca. Vulf-Rejetove zvezde neke su od najmasivnijih i najsjajnijih zvezda u univerzumu.

Pojedine zvezde nakratko postanu Vulf-Rejet pre nego što ekplodiraju kao supernove, tako da je retko da ih astronomi uoče.

Velike, sjajne zvezde sagorevaju svoje gorivo, poput vodonika, tokom nekoliko stotina hiljada godina, što je u astronomskim merilima kratko vreme. Zvezde oslobađaju svoje spoljašnje slojeve u prstenovima gasa i prašine, a potom eksplodiraju.

Svemirskim teleskopom uočena je zvezda WR 124 tokom nekih od prvih naučnih posmatranja u junu 2022. Nova fotografija, koju je NASA objavila u utorak tokom konferencije u Ostinu, otkriva detalje bez presedana u infracrvenom spektru, koje je nevidljivo za čovečije oko.

Zvezda sija u centru slike, okružena oreolom užarenog gasa i prašine.

Vulf-Rejetova zvezda koju je snimio svemirski teleskop 30 puta je veća od našeg Sunca. Do sada je WR 124 izbacila materijal od oko 10 solarnih masa, stvarajući gas i kosmičku prašinu koji se vide na slici. Kosmička prašina i gas formiraju nove zvezde i planete.

Astronomi pokušavaju da shvate zašto u svemiru ima više prašine nego što njihove teorije uspevaju da objasne, a alati poput svemirskog teleskopa mogli bi da daju odgovor na ovo pitanje.

Proučavanje zvezda kao što je WR 124 pomaže astronomima da razumeju šta se desilo u ranim danima univerzuma, kada su umiruće zvezde eksplodirale i oslobađale teške elemente koji su završili na Zemlji i u našim telima.

 

Ostavite komentar