Lifestyle > Hi-Tech

SF ili REALNOST: Da li ćemo uskoro gledati FUDBALSKE UTAKMICE ROBOTA? Ako pitate Artemisa... DA

Robot Artemis može da trči, skače i hoda po neravnom i nestabilnom terenu, a čak i kada se gurne može da održi stabilnost

Izvor: K1info/Klix.ba

17/03/2023 > 21:17

podeli vest:

SF ili REALNOST: Da li ćemo uskoro gledati FUDBALSKE UTAKMICE ROBOTA? Ako pitate Artemisa... DA
Foto: Youtube PrintScreen/RoMeLa


Humanoidni robot pod nazivom ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability), otputovaće u Bordo u Francusku kako bi demonstrirao svoje sposobnosti na naučnoj konferenciji RoboCup.

Reč je o robotu razvijenom u Kaliforniji sa sjajnom ravnotežom pri hodu na neravnom terenu, koji može da trči odižući obe noge s tla tokom kretanja. Profesor Denis Hong rekao je da se radi o prvom robotu ove vrste.

Glavni novitet robota su njegovi aktuatori, odnosno mašine koje koriste energiju za pravljenje pokreta i posebno su dizajnirani da funkcionišu kao biološki mišići. Za razliku od poziciono kontrolisanih krutih aktuatora koje koristi većina robota, ovi su "opružni" i kontrolisani silom.

Artemis je razvijen kao humanoidni robot za opštu namenu, a rezultat je rada istraživača iz Laboratorije za robotiku i mehanizme pri Univerzitetu u Kaliforniji. Ova laboratorija fokusirana je na dvonožnu lokomociju po neravnom terenu.

Novi robot može da trči, skače i hoda po neravnom i nestabilnom terenu, težak je nešto više od 38 kg i visok 142 cm, a čak i kada se gurne može da održi stabilnost.

Prema tvrdnjama istraživača, Artemis je prelazio 2,1 metar u sekundi tokom laboratorijskih testova, što znači da je najbrži hodajući humanoidni robot na svetu. Veruje se da je on tek treći humanoidni robot ukupno i prvi koji je kreiran u akademskom okruženju.

Činjenica da su Artemis-ovi aktuatori električno pogonjeni, a ne hidraulički kontrolisani pomoću varijacija u pritisku tečnosti koje izazivaju kretanje, predstavlja još jedan značajan napredak.

Kako su hidraulički sistemi poznati po curenju tečnosti, električni su "čistiji" i rade tiše i efikasnije u odnosu na one sa hidrauličnim aktuatorima.

Studenti su testirali robota tokom rutinskih šetnji kako bi ga pripremili za RoboCup, a sada će detaljno proceniti njegove sposobnosti trčanja i igranja fudbala.

Inače, RoboCup je međunarodna naučna konferencija na kojoj roboti demonstriraju svoje sposobnosti u različitim kategorijama.

 

Ostavite komentar