Lifestyle > Hi-Tech

PRVA RAKETA sastavljena od 3D štampanih delova danas POLEĆE U SVEMIR

Relativity Space nedavno je saopštio da je raketa "Terran 1" daleko najveća konstrukcija ikada sklopljena od 3D štampanih delova

Izvor: K1info/Tanjug

08/03/2023 > 17:42

podeli vest:

PRVA RAKETA sastavljena od 3D štampanih delova danas POLEĆE U SVEMIR
Foto: Youtube PrintScreen/Relativity Space


Kako navodi Reuters, raketa je visine 35 metara, 85 odsto delova napravljeno je pomoću 3D štampača, a trebalo bi da bude lansirana sa rampe američke svemirske baze u Kejp Kanaveralu na Floridi.

- Lansiranje za koje se pripremamo je prilika da demonstriramo čitav niz stvari odjednom - rekao je Džošua Brost, viši potpredsednik Relativity Spacea za prihode.

Ta kompanija nedavno je saopštila da je raketa "Terran 1" daleko najveća konstrukcija ikada sklopljena od 3D štampanih delova.

Proces 3D štampanja, koji se koristi u različitim industrijama, uključuje mašine koje "štampaju" uzastopne slojeve mekih, tečnih ili praškastih materijala koji se brzo stvrdnjavaju ili spajaju u čvrste, trodimenzionalne objekte, koji su skenirani sa digitalnih nacrta, navodi Reuters.

Kompanija Relativity, jedan od nekolicine američkih raketnih startapa koji se takmiče da zadovolje rastuću potražnju za jeftinim uslugama lansiranja, planira proizvodnju prema uštedi troškova koje očekuje da će postići korišćenjem gigantskih, robotskih 3D štampača u cilju pojednostavljenja linija za proizvodnju raketa, dok većina konkurentskih kompanija pristupa smanjenju troškova izradom raketa dizajniranih za višekratnu upotrebu.

Kako je "Terran 1", dizajniran za jednokratnu upotrebu, napravljen da podigne 1.250 kilograma težak satelit u nisku orbitu Zemlje, smanjena je potražnja za tom klasom raketa-nosača, te je Relativity započeo proves razvijanja veće 3D štampane rakete za višekratnu upotrebu - "Terran R", za koju se  očekuje da bude lansirana u 2024. godini.

 

Ostavite komentar