Lifestyle > Hi-Tech

ASTEROIDI dolaze, ali baš nas briga: NASA DOKAZALA da možemo da izbegnemo sudbinu DINOSAURUSA

Nove studije, objavljene u časopisu Nature, pokazuju da je promena kursa asteroida Dimorfos značajno veća nego što se ranije mislilo

Izvor: K1info/rts.rs

05/03/2023 > 20:38

podeli vest:

ASTEROIDI dolaze, ali baš nas briga: NASA DOKAZALA da možemo da izbegnemo sudbinu DINOSAURUSA
Foto: Tanjug/AP


Prošlog septembra NASA je posle godina pažljivog planiranja sudarila svemirsku letelicu Dart (Double Asteroid Redirection Test) sa asteroidom Dimorfos kako bi videla da li je moguće skrenuti svemirska tela sa njihove putanje kako čovečanstvo u budućnosti ne bi doživelo sudbinu dinosaurusa.

Iako se misija smatra velikim uspehom i naučnici znaju da su uspeli da delimično promene putanju asteroida, nove studije, objavljene u časopisu Nature, pokazuju da je promena kursa značajno veća.

Misiji Dart, vrednoj 330 miliona dolara, cilj je bio da direktnim udarom i prostom kinetičkom silom malčice promeni putanju asteroida. Meta je asteroid Dimorfos, prečnika 160 metara, koji je kružio oko svog "starijeg brata" Didimosa, prečnika 780 metara.

Nijedan od asteroida nije predstavljao rizik po Zemlju i to je jedan od razloga zašto su izabrani za misiju. Još važniji razlog jeste što su deo binarnog asteroidnog sistema, zbog čega će astronomi na Zemlji moći da izmere rezultat udara.

U jednom od nedavno objavljenih istraživanja astronom Kristina Tomas sa Univerziteta Severna Arizona navodi da je njen tim izračunao da prvobitna promena orbitalnog perioda, nastala usled udara Darta, nije kako se ranije mislilo sedam, već 33 minuta.

Rezultirajuća promena perioda kruženja ne može se samo objasniti prenosom kinetičke energije sa letelice Dart.

Drugo istraživanje, koje je predvodio astronom Đian-Đang Li sa Instituta za planetarnu nauku, detaljno je pratilo asteroid posle sudara i primetilo da je dve nedelje od inicijalnog pogotka Dimorfos izbacivao materijal i ostavljao trag prašine iza sebe, poput komete.

U trećem istraživanju, koje je sproveo Institut SETI, utvrđeno je da je asteroid izgubio oko 0,5 odsto ukupne mase.

Endru Čeng sa Univerziteta "Džons Hopkins" navodi da je odbacivanje materijala i mase u većoj meri doprinelo promeni orbitalnog perioda nego sam pogodak letelice Dart.

"Dart potvrđuje efikasnost kinetičkog udara u sprečavanju potencijalno opasnih asteroida po Zemlju u budućnosti", ističe se u studiji Univerziteta "Džons Hopkins".

 

Ostavite komentar