Lifestyle > Hi-Tech

I dalje čuva SVOJE TAJNE: U VELIKOJ PIRAMIDI naučnici uz pomoć tehnologije OTKRILI SKRIVENI HODNIK

Nedovršeni koridor verovatno je izgrađen da bi se rasteretila težina piramide, glavnog ulaza ili neke druge još neotkrivene odaje

Izvor: K1info/Tanjug

03/03/2023 > 08:21

podeli vest:

I dalje čuva SVOJE TAJNE: U VELIKOJ PIRAMIDI naučnici uz pomoć tehnologije OTKRILI SKRIVENI HODNIK
Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File


Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas da je otkriven skriveni devet metara dugačak hodnik iza glavnog ulaza u Veliku piramidu u Gizi i ocenili da bi to moglo dovesti do daljih nalaza.

Otkriće je napravljeno u okviru projekta koji od 2015. godine koristi savremenu tehnologiju, uključujući skeniranje i endoskope za istraživanje unutar piramida.

Nedovršeni koridor je verovatno izgrađen da bi se rasteretila težina piramide, glavnog ulaza ili neke druge još neotkrivene odaje ili prostora, rekao je šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri, prenosi Reuters.

Velika piramida je sagrađena kao monumentalna grobnica oko 2560. godine pre nove ere, za vreme vladavine faraona Kufua, ili Keopsa.

Kada je završena imala je visinu od 146 metara, i bila je najviša struktura koju je izgradilo čovečanstvo do izgradnje Ajfelove kule u Parizu 1889. godine.

 

Ostavite komentar