Lifestyle > Hi-Tech

Lekari na 3D printerima ŠTAMPAJU REPLIKU SRCA pacijenta, da bi videli KAKO ĆE PUMPATI PRAVO

Robotsko srce pomoći će lekarima da prilagode terapije pacijentima sa unikatnim strukturama i funkcijama srca

Izvor: K1info/Klix.ba

26/02/2023 > 08:23

podeli vest:

Lekari na 3D printerima ŠTAMPAJU REPLIKU SRCA pacijenta, da bi videli KAKO ĆE PUMPATI PRAVO
Foto: Youtube PrintScreen/Massachusetts Institute of Technology (MIT)


Procedura je počela tako što su istraživači pretvorili medicinske fotografije srca pacijenta u trodimenzionalni kompjuterski model, koji su potom napravili pomoću 3D printera i mastila baziranog na polimeru.

Precizna replika pacijentovog srca stvara se kao mekana i fleksibilna školjka. Naučnici sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT), takođe mogu da koriste ovu metodu za printanje pacijentove aorte, značajne arterije koja prenosi krv od srca do ostatka tela.

Tim je kreirao i rukave nalik manžetama za krvni pritisak, koje omotavaju printano srce i aortu kako bi simulirali srčanu funkciju pumpanja krvi. Unutrašnjost svakog rukava ima uzorak koji je sličan foliji sa mehurićima. Naučnici mogu da prilagođavaku izlazni vazduh kako bi ritmično proširili mehuriće u rukavu i "stisnuli" srce, čime se simulira pokret pumpanja kada je rukav spojen na pneumatski sistem.

- Svako srce je drugačije. Postoje ogromne varijacije, posebno kada su pacijenti bolesni. Prednost našeg sistema je ne samo što možemo da rekreiramo formu pacijentovog srca, nego i funkciju u fiziologiji i bolesti - izjavio je student Luka Rozalia.

Naučnici su koristili 3D printer za kreiranje personalizovanih kopija srca pravih pacijenata, kao i mastilo na bazi polimera koje se posle printanja i sušenja može skupljati i širiti poput pravog srca.

Tim je koristio medicinske snimke 15 pacijenata sa aortalnom stenozom, kao i fotografije svakog pacijenta kako bi kreirali trodimenzionalni kompjuterski model leve komore i aorte, primarne komore za pumpanje krvi. Koristili su 3D printer kako bi napravili mekanu, anatomski korektnu školjku ventrikula i vaskulature koristeći pomenuti model.

Korišćeni su i rukavi za omotavanje printanih oblika, a prilagođeni su i džepovi svakog rukava tako da, kada se omotaju oko svog oblika i spoje na mali sistem za pumpanje vazduha, rukavi mogu biti odvojeno podešeni kako bi realistično skupili i suzili printane modele.

Takođe, tim je želeo da replikuje neke od intervencija koje su pojedini pacijenti imali kako bi videli da li printano srce i krvna žila slično reaguju. Naposletku su upoređeni implantati različitih veličina kako bi se videlo koji najbolje odgovaraju.

Naučnici se nadaju da će ova metoda u budućnosti biti korisna za pacijente.

 

Ostavite komentar