Lifestyle > Hi-Tech

Budite OPREZNI: Novi sajber virus KRADE lične podatke iz čet aplikacije - ChatGPT

Korisnici dobijaju virus, tzv. "trojanac", pod nazivom Fobo, koji krade osetljive informacije, kao što su podaci za pristup mrežama Facebook

Izvor: K1info/Tanjug

23/02/2023 > 15:58

podeli vest:

Budite OPREZNI: Novi sajber virus KRADE lične podatke iz čet aplikacije - ChatGPT
Foto: Shutterstock


Stručnjaci su otkrili novi zlonamerni sajber virus koji krade lične podatke iz nove čet aplikacije - ChatGPT, najsavremenijeg modela veštačke inteligencije (AI) za obradu jezika.

Sajber kriminalci distribuiraju virus preko društvene mreže Facebook, nudeći lažnu desktop verziju ChatGPT, navode istraživači kompanije Kasperski.

Korisnici dobijaju virus, tzv. "trojanac", pod nazivom Fobo, koji krade osetljive informacije, kao što su podaci za pristup mrežama Facebook, TikTok i Google nalozima, kao i lični i korporativni finansijski podaci.

Instalacija programa se odvija bez znanja korisnika na njihovim računarima. 

Ovakav virus krade akreditive za prijavu i pokušava da dobije dodatne informacije, na primer o iznosu potrošenom na oglašavanje i trenutnom bilansu poslovnih naloga.

- Korisnici moraju biti dobro informisani i oprezni, da bi mogli da se zaštite od ove vrste napada - izjavila je stručnjak za bezbednost u kompaniji Karsperski Darja Ivanova.

Stručnjaci upozoravaju da prevaranti prave lažne grupe na društvenim mrežama u kojima objavljuju naizgled zvanične postove sa vestima o uslugama i promovišu program koji se predstavlja kao desktop klijent za ChatGPT.

 

Ostavite komentar