Lifestyle > Hi-Tech

ZAGLAVLJENI U SVEMIRU: Mikrometeroid napravio rupicu od 1 MILIMETRA i onesposobio SVEMIRSKU LETILICU Sojuz MS-22

Dva ruska i jedan američki član posade Međunarodne svemirske stanice ne mogu da se vrate na Zemlju kako je prvobitno bilo planirano

Izvor: K1info

13/01/2023 > 13:47

podeli vest:

ZAGLAVLJENI U SVEMIRU: Mikrometeroid napravio rupicu od 1 MILIMETRA i onesposobio SVEMIRSKU LETILICU Sojuz MS-22
Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File


NASA-in astronaut Frenk Rubio i ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitri Petelin, produžiće svoj boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) za nekoliko meseci, a biće im potreban i prevoz do Zemlje pošto je ruski svemirski brod Sojuz MS-22 pretrpeo oštećenje prošlog meseca.

Trio je trebalo da se tom letilicom vrati na Zemlju u martu. U sredu su NASA-ini i ruski svemirski zvaničnici predstavili plan za lansiranje prazne kapusle Sojuz na ISS koja bi ih prevezla nazad. To znači da će trojica muškaraca provesti još nekoliko meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Foto: Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP, File

Međunarodna svemirska stanica

Tokom brifinga sa novinarima, Džoel Montalbano, NASA-in menadžer programa Međunarodne svemirske stanice, rekao je da NASA ne razmišlja o lansiranju Sojuza MS-23 kao spasilačkoj misiji.

- Mi to ne zovemo spasilačkim Sojuzom - rekao je Montalbano. - Posada je trenutno bezbedna na svemirskoj stanici.

- Ja to zovem zamenskim Sojuzom - rekao je on. - Ne postoji hitna potreba da se posada vrati kući.

Produženi boravak

Prvobitno namenjena za prevoz sledeće rotacije ruskih kosmonauta do stanice sredinom marta, svemirska letilica Sojuz MS-23 sada će poslužiti da posadu na svemirskoj stanici preveze do kuće kasnije tokom godine. Prazna letilica bi trebalo da bude lansirana sa komsodroma Bajkonur u Kazahstanu 20. februara.

Prevoz nove posade sa letilicom MS-23, kako je ranije planirano, doveo bi do toga da na svemirskoj stanici bude više ljudi od raspoloživih mesta u slučaju hitne evakuacije.

To znači da će Rubio, Prokopjev i Petelin morati da produže svoj boravak u svemiru do septembra ili dok Roskosmos ne bude mogao da napravi još jednu svemirsku letilicu Sojuz za lansiranje sledeće rotacije posade, koji sada ostaju na Zemlji duže nego što je predviđeno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Dmitri Petelin, Sergej Prokopjev i Fren Rubio

Prema Montablanu, svemirska stanica je bezbedna, a članovi posade su dovoljno zdravi da ostanu u svemiru.

Udar mikrometeorida izazvao oštećenje

Ruska svemirska letilica MS-22 koja je u spetembru prevezla Rubija, Prokopjeva i Petelina na svemirsku stanicu, procurila je 14. decembra. Rashladna tečnost je satima curila u svemir baš kada su se Prokopjev i Petelin spremali za svemirsku šetnju, koja je potom otkazana iz bezbedonosnih razloga.

NASA je 18. decembra koristila robotsku ruku stanice, Canadarm2, kako bi obezbedila slike i izvršila inspekciju oštećene letilice.

Foto: Tanjug/Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP, File

Oštećena svemirska letilica Sojuz MS-22

Nakon zajedničke istrage koju su sproveli NASA i Roskosmos, svemirske agencije su uverene da je šteta nastala usled udara mikrometeoroida koji je rezultirao rupom prečnika oko jednog milimetra u sistemu za hlađenje.

Umesto da se posada vrati na Zemlju kako je bilo planirano, otprilike dve nedelje nakon što stigne zamena sa Sojuzom MS-23, oštećena svemirska letilica MS-22 biće vraćena bez posade kao transportni brod. NASA i Roskosmos nameravaju da prikupe podatke o uslovima u kabini dok se letilica bude vraćala u Kazahstan tokom marta.

 

Ostavite komentar