Lifestyle > Gurmanlook

Danas se mese SVETOSAVSKE PERECE! Probajte Slađin RECEPT i pravićete ih svaki dan

Ako se još niste odlučili koje ćete da spremate ova receptura je prava stvar za sve one koji vole slatkiše

Izvor: K1info

Autor: zena.blic.rs/Anica Ninković

27/01/2024 > 10:21

podeli vest:

Danas se mese SVETOSAVSKE PERECE! Probajte Slađin RECEPT i pravićete ih svaki dan
Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1


Danas slavimo Svetog Savu, a u pojedinim delovima Srbije običaj je da svi, koji imaju školarce, spremaju perece. U zavisnosti od kraja do kraja, one se mogu pripremati i u slanoj i u slatkoj varijanti.

Ako se još niste odlučili koje ćete da spremate, donosimo vam jedan recept za sve one koji vole slatkiše. Reč je o Slađinim slatkim perecama. Kada ih probate mesićete ih svaki dan.

- Svetosavske slatke perece su moj izbor za predstojeći praznik. Decenijama već pravimo perece svakog 27.01. jer je to kod nas običaj od davnina, ali sam ja prethodne dve godine umesto uobičajenih slanih, pravila slatke perece. Moji obožavaju sve vrste slatkog testa, pa sam se zato i ove godine odlučila za ovaj savršeni recept. Priprema je prikazana po koracima i krajnje je laka, a opet i veoma efektna - piše u okviru videa.

Recept

Potrebno je:

- 250 ml toplog mleka

- 20 gr svežeg kvasca

- 1 kašika šećera

- 1 kašika brašna

Kada kvas počne da "radi", dodati:

- 2 kašike šećera

- 1 žumance

- 5 kašika ulja

- trunčić soli

- 470 gr brašna + brašno za posipanje

Foto: Pixabay.com

 

Priprema:

Umesiti testo i ostaviti pokriveno, da se udvostruči (oko 45 minuta). Testo podeliti na deset jednakih delove. Slađa je merila svaku obgicu da ima 70-80 gr. Rastegliti svaki komad testa na nauljenoj podlozi. Tegliti rukama od sredine ka krajevima, pa uviti u perecu.

U litar ključale vode, dodati 40 gr sode bikarbone. Spuštati perece i ostaviti oko 1 minut da se kuvaju. Izvaditi ih rešetkom i spustiti na papir za pečenje. Premazati ih umućenim belancem, a ja sam imala granulirani šećer ( krupni šećer ) pa sam ga posula preko. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Premazati ih otopljenim puterom zbog sjaja.

Možete ih uvaljati u šećer pomešan sa cimetom i ukus će biti neodoljiv.

 

Ostavite komentar