Lifestyle > Gurmanlook

SRPSKI SPECIJALITET PROGLAŠEN ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU! U jakoj KONKURENCIJI od 100 jela ubedljivo je na TRONU

Na sajtu Taste Atlas navodi da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajima

Izvor: K1info

17/01/2024 > 08:13

podeli vest:

SRPSKI SPECIJALITET PROGLAŠEN ZA NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU! U jakoj KONKURENCIJI od 100 jela ubedljivo je na TRONU
Foto: Shutterstock


Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za hranu, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto!

Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, ali je naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Foto: printscreen tasteatlas

 

Na sajtu se navodi da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja.

Inače, komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.

Svetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana Taste Atlas je iskustveni turistički vodič za tradicionalnu hranu koji objedinjuje autentične recepte, kritike kritičara hrane, ocene i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima širom sveta.

Foto: Shutterstock

 

Osnovao ga je 2015. hrvatski novinar i preduzetnik Matija Babić. 

Ovaj Svetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana sadrži i interaktivnu globalnu mapu hrane sa crtežima jela prikazanim u njihovim regionima i sjajno prezentuje 10.932 tradicionalnih jela, 6.124 lokalnih sastojaka, 23.761 autentična restorana, i na njemu učestvuje 50.340 stručnjaka za hranu.

Ostavite komentar