Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo je RECEPT za DOMAĆU PITU SA PRAZILUKOM: Zima je pravo vreme da ukućanima baš nju spremite za večeru

Neki kažu da može biti i slastan doručak!

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

14/02/2024 > 22:46

podeli vest:

Ovo je RECEPT za DOMAĆU PITU SA PRAZILUKOM: Zima je pravo vreme da ukućanima baš nju spremite za večeru
Foto: Katarina Stojković


Predstavljamo vam jednostavan način da napravite divnu, sočnu pitu. Receot nam je otkrila Katarina Stojković, autorka knjige "Veseli zalogaji", u kojoj je sabrala sve zdrave recepte. 

Ona je koristila heljdine kore, koje su malo deblje od klasičnih kora za gibanicu. Ukoliko koristite obične kore, dodaćete pri slaganju samo još jednu koru više.

Potrebno:
  • 3 - 4 štapa praziluka (3 baš velika ili 4 srednja)
  • 100 gr pirinča
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica suvih začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • Za prelivanje: 50 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • ½ praška za pecivo + susam/lan/kim - za posipanje

Priprema: 

Praziluk iseckati što sitnije, pa ga staviti u tiganj sa uljem i sve propržiti 3-4 minuta na umerenoj vatri.
Dodati suve začine, so i biber i nastaviti sa prženjem dok sve lepo ne omekša. Pirinač skuvati prema uputsvu.
Kada praziluk potpuno omekša, dodati skuvani pirinač i sve lepo promešati. Napraviti smesu za prskanje kora od ulja, kisele vode i praška za pecivo. Staviti jednu koru, poprskati je smesom sa kiselom vodom, preko staviti drug koru, ponoviti postupak, pa rasporediti ¼ smese sa prazilukom preko cele kore.

Napomena:
Ako ne koristite heljdine kore, onda staviti jos jednu koru preko svega, pa uviti. Ako koristite heljdine kore, koje su deblje, onda uviti sve bez dodavanja još jedne kore. Ovaj postupak ponoviti još tri puta. Sve 4 uvilene pite premazati ostatkom smese sa kiselom vodom i posuti semenkama po izboru.
Peći 25-30 minuta na 190 stepeni.

Prijatno! 

Ostavite komentar