Lifestyle > Gurmanlook

Recept za KOLAČ JUGOSLAVIJA koji nas vraća u DETINJSTVO: Preukusan i JEDNOSTAVAN, a pravila ga je svaka kuća

Obradujte svoju porodicu ovim ukusnim desertom, a naročito one starije članove koji još uvek pamte ta vremena

Autor: K1info/stil

30/08/2023 > 11:24

podeli vest:

Recept za KOLAČ JUGOSLAVIJA koji nas vraća u DETINJSTVO: Preukusan i JEDNOSTAVAN, a pravila ga je svaka kuća
Foto: Youtube/Printscreen/Deda Miletova Kuhinja


Kolač sa biskvitom i pudingom od jabuka koji je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji. Sigurno će vam probuditi sećanja na neka prošla vremena.

Priprema je jednostavna, a on je veoma ukusan i pogodan za sve prilike!

Sastojci za biskvit: 

200g šećera
120ml ulja
4 jaja
200gr brašna
1 prašak za pecivo
135ml vode

Fil: 

1l vode
200gr šećera
1kg jabuka
2 pudinga od vanile
Slatka pavlaka ili šlag iz kesice

Priprema:

Odvojimo belanca od žumanaca, a zatim umutimo belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca uz šećer i kada postanu penasta dodamo ulje i vodu.

Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i dodamo u smesu sa žumancima. Dobro umutimo mikserom, pa sjedinimo sa belancima uz pomoć špatule.

Kada lepo promešate smesu, sipate je u pleh dimenzija otprilike 40x30 koji je prethodno obložen pek papirom. Ravnomerno ga izručite a potom prodrmajte da se lepo rasporedi.

Peče se na 180 stepeni 15, 20 minuta - proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva gotov je.

Očistite jabuke, isečete na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada počnu da se ukuvavaju promešajte. Kada budu gotove što je otprilike nekih 20-ak minuta dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile.

Mešajte dok ne dobijete puding. Biskvit potom prelijete ovom smesom dok je još vruća. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga šlagom. Prijatno!

Ostavite komentar