Lifestyle > Gurmanlook

Ruke VREDNE, a pita LENJA - recept koji MORATE da probate, evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama

Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj

Autor: k1

07/08/2022 > 08:18

podeli vest:

Ruke VREDNE, a pita LENJA - recept koji MORATE da probate, evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama
Foto: Pixabay.com


Lenja pita sa jabukama je tradicionalna vrsta pite koja se često priprema u Srbiji i regionu. a sastojci su dostupni i jeftini.

Najčešće se priprema sa jabukama, ali ne retko se priprema i sa breskvama, kajsijama, višnjama, borovnicama i drugim voćem.

Tokom vremena nastale su različite varijante recepata, a svaka domaćica ima "tajni" recept za svoju pitu.

Mi vam prepuručujemo ovaj recept za "starinsku" lenju pitu.

Foto: Pixabay.com

 

Sastojci

Testo:

2 pune kašike masti (250 g)

2 žumanca

1 belance

4 do 5 kašika šećera

1 mala šoljica mleka

1 prašak za pecivo

brašna koliko treba da se zamesi testo koje se ne lepi

Fil:

1 kg nakiselih jabuka

2do 3 kašike šećera

3 do 4 kašike griza

1 kesica cimeta

100 g suvog grožđa

100 g mlevenih oraha

1 kašičica praška za pecivo

1 kesica vanile po želji

Priprema

Testo: Mast i šećer penasto umutiti kašikom, u to dodati žumanca i belance i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini. Dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim još brašna dok se ne umesi glatko, sjajno testo koje se ne lepi.

Fil: Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka, dodati griz, mlevene orahe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo. Sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.

Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleg veličine 25x30 cm.

Testo rukom pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka. Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne moše cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil i staviti da se peče na umerenu vatru oko 45 minura, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne. Prohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

Ostavite komentar