Lifestyle > Gurmanlook

Objavljena lista 10 NAJBOLJIH SIREVA na svetu - FRANCUZI SU BESNI

Na čuvenoj TasteAtlas listi dominiraju Italijani

Autor: K1info/nacional.hr

05/03/2023 > 19:53

podeli vest:

Objavljena lista 10 NAJBOLJIH SIREVA na svetu -  FRANCUZI SU BESNI
Foto: Pixabay.com


Nijedan francuski sir nije dospeo na novu listu top 10 najboljih sireva na svetu.

To je izazvalo ogorčenost među francuskim gurmanima. TasteAtlas, sa sedištem u Bugarskoj, objavio je listu svojih 100 omiljenih sireva, a na listi apsolutno dominira Italija.

Italijanski sirevi su na osam od 10 najboljih mesta, a Parmigiano Reggiano, Burrata i Grana Padano su na prva tri mesta. Prvi francuski sirevi koji su našli svoje mesto na ovogodišnjoj listi su Reblochon i Comté, koji su na 13. i 14. mestu.

"Sudije su sigurno bili Italijani!", poručio je zbunjeni francuski trgovac sirom za BFMTV. Za TasteAtlasovu često kontroverznu listu se kaže da glasaju međunarodni kritičari hrane, što italijansku dominaciju čini donekle iznenađujućom.

Zapravo, samo su dva neitalijanska sira ušla među prvih deset – portugalski Queijo Serra da Estrela koji se našao na 7. mestu i Bundz, poljski sir od ovčjeg mleka koji se našao na 9. mestu.

BFMTV je istakao da su rezultati bili "razoran udarac za francusku gastronomiju", ali ako Francuska želi još jednu naciju s kojom bi saosećala, samo moraju da "preskoče" Lamanš. Britanija je prošla znatno lošije od svojih suseda, bez ijednog njihovog sira koji se pojavio, uprkos brojnim poznatim ponudama na bazi mleka.

Ovo nije prvi put da Francuska na listi Taste-Atlasa "liže svoje kulinarske rane". Prošle godine našli su se na meti kritika jer su Francusku smestili iza Sjedinjenih Država na spisku najboljih svetskih kuhinja. Web stranica je odgovorila na brojne pritužbe, rekavši da su njihovi popisi odraz ukusa stvarnih ljudi, dodajući u izjavi:

"Nemojte da nas mrzite, mi samo brojimo glasove".

 

 

 

Ostavite komentar