Lifestyle > ABSOLUTE STIL

Evo koje ZDRAVSTVENE PROBLEME stvaraju VISOKE ŠTIKLE

Visoke štikle mogu prouzrokovati mnogo problema, a ti problemi nisu vezani samo za noge već i za mnoge druge

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

19/02/2024 > 18:00

podeli vest:

Evo koje ZDRAVSTVENE PROBLEME stvaraju VISOKE ŠTIKLE
Foto: Pixabay.com


U današnje vreme, veoma je moderno nositi visoke potpetice. Da, žene izgledaju više i privlačnije. Ali, da li ste se ikada zapitali koji su štetni efekti nošenja visokih potpetica? Pitali smo Ivana Milevića, profesora sporta, ličnog trenera i osnivača absolutefitness - a. 

Da li vam je poznato da visoke pete ne izazivaju samo hronične probleme sa stopalima, već i dovode posledično do bolova u nogama i leđima. Dakle, visoke potpetice mogu imati uticaj na kolena, kukove, karlicu, leđa, menjajući pritom njihove položaje, a samim tim i posturu osobe.

- Štikle utiču na držanje osobe, zato što telo mora da se prilagodi nagibu koje štikle prave. Tako, štikla od 2, 5 cm naginje telo napred za oko 10 stepeni. Kako telo čoveka nije kruto i ima mogućnost prilagođavanja i postura se menja, tako telo pravi postularna podešavanja od prstiju do kičme. Na visinama od 7- 8 cm,telo se naginje 25 stepeni, da bi žena održala ravan položaj prilikom hodanja, mora da savija kolena i vremenom mišići buta izgledaju zategnutije, isto tako karlica se naginje unapred i kičma dobija zakrivljenost, što ističe zadnjicu - objašnjava on i dodaje: 

Foto: Printscreen TikTok/ashleabelle

 

- Takav izgled možda jeste privlačniji, možda... ali da li je dugoročno ispravno takvo stanje? Položaj u kome se nalazi zglob stopala, utiče da se ligamenti sa jedne strane skraćuju, sa druge izdužuju. Težina dominantno prelazi na prste, kolena su opterećena, što dovodi do hroničnih problema sa kolenima. Dalje posledice navedenog, prenose se na karlicu, skraćivanje pregibača u kuku, i izduživanje opružača. Ako nadovežemo ovaj problem, na svakodnevno sedenje od po par sati, posledice ce biti naročite - navodi Ivan. 

Sve ovo dovodi do toga, da se karlica naginje napred. A ako karlica nije u idealnom položaju, sve ostalo ce bit van svog ležišta. Kako karlica nije na svom mestu, posledice su nestabilniji zglobovi, neravnoteža, česte povrede. 

Pa šta biste trebale da radite kako bi sprečile ove probleme?

- Kao prvo, ako ste već osetile slične tegobe, naša je preporuka da se obratite svom treneru i da odredite koji su mišici napeti, a koji su slabi. I u skladu sa tim, da odredite ciljeve. Drugo, bilo bi mudro razmisliti o nošenju ravne obuce, ili čak, neće vam škoditi da peta bude viša 1- 2 cm. Ako baš “morate” da nosite visoku potpeticu, gledajte da ne hodate u dužem vremenskom intervalu. Ako stojite, menjajte težište oslonca, povremeno sednite. Birajte, za te uslove, udobnu obucu. Uključite zadnjicu koliko možete tokom hodanja. Posle napornog dana, istegnite se, prijaće vam - zaključuje  Ivana Milevića, profesora sporta, ličnog trenera i osnivača absolutefitness - a. 

 

Ostavite komentar