Lifestyle > ABSOLUTE STIL

Da li ste primetili da se oslanjate više na jednu nogu? Evo šta treba da radite da vam telo ne bi stradalo

Ivan Milević, profesor sporta I lični trener. Osnivač www.absolutefitness.rs

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

12/02/2024 > 18:00

podeli vest:

Da li ste primetili da se oslanjate više na jednu nogu? Evo šta treba da radite da vam telo ne bi stradalo
Foto: Freepik.com/K1info


Zamislite da čekate prijateljicu na dogovoreno mesto u dogovoreno vreme. I dok čekate, na koju nogu se oslanjate? Koje stopalo je otvoreno u polje? Koja strana đona na cipelama je izlizana?

I dok sedite, koja noga je prekrštena? Koliko lagano podižete ruku iznad glave? Koje rame je spušteno?
Kada probate da uradite čučanj, na koju stranu vam beži opterećenje? Št anam to govori otkriće nam Ivan Milević, profesor sporta i lični trener i osnivač absolutefitness - a. 

- To je prvi indikator da negde postoji neravnoteža snage u telu. Dakle jedna strana karlice, ili jedna noga , može kompenzovati pri pokretu slabiju stranu i preuzimati opterećenje. Isto važi i za pokrete guranja i vučenja - objašnjava naš sagovornik i dodaje: 

- Uzroci mogu biti mnogobrojni, međutim dobar pravac pri rešavanju date situacije je ispitivanje opsega pokreta u zglobovima koji su uključeni u dati pokret - kaže Ivan, profesor sporta i lični trener. 

U tom kontekstu treba ispitati i neravnotežu u snazi mišića između dve strane koje učestvuju u pokretu.

- Dalje, dobra strategija predstavlja adekvatan set vežbi istezanja (dinamičko, statičko), vežbi aktivacije – naročito regije koja će biti uključena u pokret,ali i okolnih zglobova. Kontrolisan pokret kroz vežbe koje koriste velike grupe mišića (čučanj, iskorak, mrtvo dizanje), izvedene na simetričan način i uz nadzor trenera mogu doprineti da izjednačite dve strane - navodi on. 

Savet je da ipak potražite trenera koji će adekvatnim testiranjima utvrdifiti asimetrije u držanju i napraviti plan treninga kojim ćete ojačati slabiju stranu tela.

Ostavite komentar