Kultura > Pozorište

EVROPSKA PREMIJERA predstave "CRVENO I ZLATNO" održana u crkvi Sveti Sava u Parizu

Bio je to preintezivan, emotivan susret sa našim ljudima koji žive u Parizu, rekla je posle premijere glumica Jelica Kovačević

Izvor: K1info

28/09/2023 > 09:07

podeli vest:

EVROPSKA PREMIJERA predstave "CRVENO I ZLATNO" održana u crkvi Sveti Sava u Parizu
Foto: Privatna arhiva


Pozorišna predstava "Crveno i zlatno" odigrana u nedelju u velelepnoj sali crkve Sveti Sava na Simplonu, u Parizu, uz prisustvo brojnih proipadnika srpske dijaspore, koji nisu krili svoje oduševljenje i pravim ovacijama dočekali kraj predstave.

U organizaciji udruženja "Svi Srbi u Parizu", a uz podršku Ministarstva bez portfelja Republike Srbije određenog za dijasporu i blagoslova Njegovog preosveštenstva Episkopa zapadnoevropskog gospodina Justina, dve sjajne glumice, Jelica Kovačević i Dragana Vujić, svojim performansom u predstavi "Crveno i zlatno" oduševile su brojnu publiku u Parizu izazvavši veliku emociju svih gledalaca. 

Foto: Privatna arhiva

 

Najbolji pokazatelj oduševljenja je bio jak i dug aplauz prisutnih posle predstave. Napominjemo da je ovo u Parizu bila velika evropska premijera,  a da će premijera u Srbiji biti u novembru ove godine na maloj sceni Narodnog Pozorista, a nakon toga sledi izbođenje na festivalu Zlatni Vitez u Moskvi, takođe u novembru.

Vekovno najskuplja srpska reč - Kosovo - izuzetno aktuelna i ovih dana, glavna je tema predstave "Crveno i zlatno" režisera Ivice Videnovića. Pisac Božidar Knežević maestralno je znao da pokaže tu borbu za Kosovo, za Srbiju, za srpstvo, kroz likove Jefimije i njene priče o životu sa Knjeginjom Milicom koje su fantastično odigrale naše glumice  Jelica Kovačević i Dragana Vujić.

- Bio je to preintezivan, emotivan susret sa našim ljudima koji žive u Parizu 40, 50 godina... Veliku napetost sam imala pred predstavu jer želja u meni je bila prevelika da takvoj publici damo najdivniji deo sebe na sceni. Velika mi je bila čast  da u našoj svetinji, u Crkvi Sv. Save, igram uz blagoslov preosveštenstva Episkopa Justina - rekla je glumica i dodala da je ekipa predstave u Parizu, na svakom koraku, dočekana toplom dobrodošlicom naše dijaspore. 

.

 

- Osnivač udruženja "Svi Srbi u Parizu" Saša Pešić bio je zaslužan za sveukupnost ustiska, organizacije, i osećaja da smo kod kuće. Drago mi što sam imala priluku da upoznam i gospodina, Milojka Milanovića fotoreportera i novinara  koji još od 70-tih godina prošlog veka živi Parizu, i što sam imala priliku da sa njima "prošeam" kroz njihove pariske anegdote - rekla je, puna utisaka, Jelica Kovačević.

Ostavite komentar