Kultura > Pozorište

NOVOSADSKA PREMIJERA mjuzikla "Tri" 4. februara: Originalna priča o TRI BALERINE S NAŠIH PROSTORA

Predstava Viva Dance Academy na jedinstven način govori o raspadu Jugoslavije, mladim ljudima i deci rata 90-tih

Izvor: K1info

03/02/2023 > 09:25

podeli vest:

NOVOSADSKA PREMIJERA mjuzikla "Tri" 4. februara: Originalna priča o TRI BALERINE S NAŠIH PROSTORA
Foto: Aleksandar Živaljević


Centar savremene umetničke produkcije Viva Dance Academy iz Novog Sada,  če 4. februara 2023. godine sa početkom u 20h u pozorišnoj sali NIS Gazproma izvesti novosadsku premijeru mjuzikla "Tri", Repriza je utradan, 5. februara, takođe u 20h.

Viva Dance, najtrofejniji plesni centar u državi, čiji je rad daleko poznat i van granica Srbije, predstaviće priču o tri mlade balerine (Srpkinja, Hrvatica i Bosanka), njihovim odnosima, odlasku u Ameriku, sukobima, izazovima i životnim izborima. Priča je inspirisana istinitim događajima.

Predstava na jedinstven način govori o raspadu Jugoslavije, mladim ljudima i deci rata 90-tih. Šta se desilo sa generacijom mladih balerina tih godina rata? Da li su sve TRI balerine uspele u Njujorku? Da li se sukobi nastavljaju i van granica Balkana? Šta nas tera da se vratimo na Balkan? Da li se volimo? Da li praštamo?

Foto: Aleksandar Živaljević

 

Mladi beogradski reditelj Ivan Vanja Alač je posle tri godine saradnje sa Viva Dance-om imao veliku želju da radi mjuzikl o raspadu Jugoslavije i, konačno, 27. decembra taj mjuzikl će imati svoju premijeru na Terazijama.

Viva Dance će 2023. godine proslaviti 30 godina postojanja i još uvek važi za najtrofejniji plesni centar u državi, čiji je rad daleko poznat i van granica Srbije.

Do sada je Viva Dance Academy izvodio nekoliko mjuzikla o važnim ženama iz istorije kao što su Isidora Dankan, Mileva Marić Ajnštajn i druge. Uigrana ekipa izvodi svoje predstave po mnogim značajnim festivalima i manifestacijama u Srbiji gde su i nagrađivani.

Viva Dance  se posebno zahvaljuje Kaliopi na pravima za izvođenje pesme "Rođeni" i Gibonniju na pravima za izvođenje pesme "Posoljeni zrak, razlivena tinta", koje zasigurno predstavljaju najvažnije numere ovog mjuzikla.

O predstavi

Plesna predstava u 11 činova inspirisana je istinitim događajima. Režiju i scenario potpisuje sada već uspešan i nagrađivan reditelji Ivan Vanja Alač. Predstava traje ukupno 55min. U Mjuziklu "TRI" gledaoce očekuje pravo uživanje, jer će uz prelepe kostime i atraktivne koreografije imati prilike da na sceni vide više od 50 mladih plesača Viva Dance Academy (Novi Sad) i Megablast (Hrvatska), ali i njihove specijne goste plesače i pevače.

Foto: Aleksandar Živaljević

 

Uloge

Gavne uloge poverene su balerinama - budućim glumicama Anđeli Joković, Jovani Sijerković koje su poznate publici na Terazijama kao glavne junakinje mjuzikla o Milevi Marić Ajnštajn. Treća balerina je buduća naučnica Milica Vučković. Uloge mlađih junakinja dodeljene su balerinama Sari Baljak, Nikolini Janković i Eleni Tamindžić.

Ekipa

Scenario, dramaturgija i režija povereni su mladom, ali već uspešnom beogradskom reditelju Ivanu Vanji Alaču. Ivan Vanja Alač diplomirao je i masterirao multimedijalnu režiju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevića. Režirao je više kratkih filmova, a njegova diplomska predstava čeka premijeru u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu. Dobitnik je nagrade "Mali Princ" za studenta generacije.

Koreografiju u mjuziklu "TRI" potpisuje Gordana Oreščanin, koja je inače i potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je svih najviših međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i kao umetnosti. Takođe u mjuziklu radi i sada već stalni član tima koreograf Aleksandar Boškov, koji je pripremio koreografske činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi.

Novi član ekipe je autor originalnih songova - mladi muzičar i kompozitor Dimitrije Beljanski.

Za dizajn svetla zadužen je Tihomir Stojšin, još uvek student Akademije umetnosti.

Ukupno 200 kostima samo za ovu predstavu napravila je nekadašnja balerina Viva Dance-a, a današnja popularna pozorišna kostimografkinja Nataša Vranešević.

Projekat je produciran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

Ostavite komentar