Kultura > Muzika

Beogradske promenade - Magični zvuk harfe: SOLISTIČKI KONCERT harfistkinje Irine Pejoske

Ona će nastupiti u nedelju 4. juna u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, a ulaz na koncert je besplatan

Autor: K1info/promo

01/06/2023 > 16:06

podeli vest:

Beogradske promenade - Magični zvuk harfe: SOLISTIČKI KONCERT  harfistkinje Irine Pejoske
Foto: Ilija Pejoski


U nedelju, 4. juna 2023. godine od 11 časova, u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, nastupa vrsna mlada harfistkinja Irina Pejoska (2002).

Irina Pejoska spada u naše najuspešnije mlade umetnice, čiji vrhunski rezultati govore o izuzetnom talentu i umetničkom potencijalu. Osvojila je preko 20 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Sa samo 16 godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora dr. um. Milene Stanišić.

Zbog svojih izuzetnih postignuća dobitnica je Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu sa kvartetom harfi "Nas četiri".

Stipendista Fondacije "Dobar Glas" postaje 2022. godine. Dobitnica je nagrade i priznanja Austrijskog kulturnog foruma 2020. godine i nagrade "Rotari Distrikt" kluba. Irina je dobitnica Stipendije za izuzetno nadarene studente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2021. godine kao i Dositejeve stipendije za osvojene rezultate za 2018. godinu. Kao svestrana, znatiželjna i uvek otvorena umetnica za novu saradnju sa kamernim ansmablom Agatos dobitnica je nagrade "Olivera Đurđević" za najbolji kamerni ansmabl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Svojim koncertnim nastupima obogatila je našu i inostranu muzičku scenu. Irina se sa posebnim interesovanjem posvećuje popularizaciji harfe, te svojim nastupima ovaj instrument intenzivno afirmiše približavajući ga širokoj publici.

Uz redovne koncertne aktivnosti u zemlji i inostranstvu izdvajaju se njeni nastupi na Međunarodnom festivalu harfe na kojem je izvodila retka i  premijerna dela, pored kojih je i imala multimedijalne koncerte.

Foto: Kolarčeva zadužbina/Promo

 

Na promenadnom koncertu u velikoj dvorani Kolarca Irina Pejoska izvodi sledeći repertoar:
•          D. Skarlati - Sonata u f-molu K466
•          P. Hindemit - Sonata: 1. Umereno brzo; 2. Živo; 3. Veoma sporo
•          G. Fore - Šatlan u njenoj kuli
•          V. Pose - Etida br. 7
•          D. Despić - Rapsodija
•          P. Paterson - Pauci: 1. Plesna bela dama; 2. Crveni pauk; 3. Crna udovica; 4. Tarantula
•          K. Salsedo - Varijacije na antičku temu

Koncert počinje u 11 časova, ulaz je besplatan.

Ostavite komentar