Kultura > Muzika

MUZIČARI SE OPRAŠTAJU od gitarskog velikana: Ostavio je trag koji je NEMOGUĆE pratiti

Džef Bek je tokom karijere objavio 17 studijskih albuma i 22 singla, a prošle godine je sa Džonijem Depom snimio poslednji album "18"

Izvor: K1info

12/01/2023 > 09:56

podeli vest:

MUZIČARI SE OPRAŠTAJU od gitarskog velikana: Ostavio je trag koji je NEMOGUĆE pratiti
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Agostini, File


Mik Džeger, Džimi Pejdž, Pol Stenli, Džin Simons, Ozi Ozborn, Toni Ajomi i Dejvid Koverdejl samo su neki od muzičara koji su se na društvenim mrežama oglasili povodom smrti gitariste Džefa Beka koji je preminuo u utorak u 78. godini.

Mik Džeger je na svom Twitter nalogu napisao da smo "smrću Džefa Beka izgubili divnog čoveka i jednog od najvećih gitarista na svetu. Svima će nam mnogo nedostajati."

Jedan od najuticajnijih gitarista u svetu rokenrola, Džimi Pejdž, takođe se oglasio na Twitteru, napisavši: "Njegova tehnika je jedinstvena. Njegova mašta je očigledno neograničena. Nedostajaćeš mi kao i milionima tvojih fanova. Počivaj u miru."

Ozi Ozborn, sa kojim je Bek sarađivao na pevačevom poslednjem albumu "Patient Number 9", rekao je da ne može da opiše koliko je tužan zbog Bekove smrti. "Kakav strašan gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i brojne obožavaoce. Bila mi je velika čast što sam poznavao Džefa i imao sam neverovatnu privilegiju da je svirao na mom poslednjem albumu", napisao je nekadašnji frontmen sastava Black Sabbath.

Ozbornov kolega iz grupe Black Sabbath, gitarista Toni Ajomi, naveo je da je bio u šoku kada je čuo tužnu vest o smrti Džefa Beka. "Džef je bio divna osoba  i izvanredan kultni, genijalni gitarista - nikada neće biti drugi Džef Bek. Njegovo umeće bilo je posebno i neverovatno brilijantno. Nedostajaće nam. Počivaj u miru Džef."

Pol Stenli iz američkog sastava KISS bio je iznenađen tužnom vešću. "Vau. Kakva grozna vest. Umro je Džef Bek, jedan od najvećih majstora gitare svih vremena. Od The Yarbirds i The Jeff Beck Group nadalje, ostavio je trag koji je nemoguće pratiti. Sviraj sada i zauvek."

Gitarista Stonesa, Ron Vud, još jedan je od velikana koji je imao priliku da sa Džefom Bekom svira na sceni. "Sada kada je Džef otišao, osećam se kao da je jedan od moje braće napustio ovaj svet i užasno će mi nedostajati. Šaljem saučešće Sandri, njegovoj porodici i svima koji su ga voleli. Želim da mu se zahvalim za naše početke u Jeff Beck grupi kada smo osvajali Ameriku", naveo je Vud.

Dejvid Gilmor iz sastava Pink Floyd napisao je da je užasnut vešću o smrti svog prijatelja i heroja Džefa Beka, "čija je muzika oduševljavala i inspirisala mene i nebrojene druge toliko godina. Poline i moje misli su sa njegovom ženom Sandrom. On će zauvek biti u našim srcima."

Od gitariste su se oprostili i brojni drugi muzičari, među kojima su i Rod Stjuart, Bili Gibons (ZZ Top), Semi Hagar, gitarista Stiv Heket, pevač Džef Skot Soto, Majk Portnoj (ex-Dream Theater), Mik Mars (Mötley Crüe)…

 

Ostavite komentar