Kultura > Film/TV

Preminuo Leni Von Dolen - sećamo ga se iz serije "Tvin Piks" i filma "Električni snovi"

Leni je takođe tumačio ulogu jednog od negativaca u trećem nastavku filma "Sam u kući"

Autor: K1

10/07/2022 > 11:13

podeli vest:

Preminuo Leni Von Dolen - sećamo ga se iz serije "Tvin Piks" i filma "Električni snovi"
Foto: YouTube printscreen


Leni Von Dolen, najpoznatiji po ulozi agorafobičnog uzgajivača orhideja u seriji "Tvin Piks" Dejvida Linča, preminuo je u 64. godini.

Von Dolen je preminuo u utorak, 5. jula, u svom domu u Los Anđelesu posle duge i teške bolesti, potvrdio je njegov menadžer. Njegova sestra, Ketrin Von Dolen, oglasila se na Fejsbuku 7. jula: "Svet je 5. jula izgubio veličanstvenog čoveka", napisala je iznad fotografije na kojoj je sa bratom. "Brat Len je bio strastvena osoba. Bio je lider, bilo da se radi o zanimljivom razgovoru, umetničkom stvaralaštvu ili putovanju na nova mesta. Voleo je da  se smeje. On nastavlja svoje duhovno putovanje. Živite punim plućima u spomen na njega."

Foto: Facebook printscreen/Catherine Von Dohlen

 

Glumčeva filmska karijera počela je filmom "Tender Mercies" i dovela do glave uloge u filmu "Električni snovi" (1984) u kojem je tumačio lik arhitekte Majlsa Hardinga. Takođe je igrao u filmovima "Blind Vision", "Jennifer 8", "Billy Galvin", "Bird of Prey". Njegovo poslednje glumačko ostvarenje bilo je u filmu "Sallywood" sa Seli Kirklend, Dženifer Tili i Kitom Karadinom, koji je u fazi postprodukcije. Lenijev rad u pozorištu uključivao je "Cloud 9" i "Desire Under the Elms".

Pored uloge Harolda u "Tvin Piksu" (kao i u filmu "Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom" iz 1992.), Leni je tumačio brojne televizijske uloge: "Thirtysomething", "Chicago Hope", "CSI: Miami", "The Orville" i "Walker, Texas Ranger". Takođe se u seriji "Psych" pojavljuje u epizodi "Dual Spires", koja je bila svojevrstan omaž "Tvin Piksu".

Iza Von Dolena su ostali njegov partner, dramaturg Džejms Stil, njegova majka Gej Von Dolen, njegova braća i sestre Meri Gej, Ketrin i Džon Dejvid i ćerka Hejzel.

Ostavite komentar