Kultura > Film/TV

Pala PRVA KLAPA novog filma Lordana Zafranovića "ZLATNI REZ 42"

Prema rečima reditelja priča je smeštena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo

Autor: Tanjug

27/08/2022 > 16:38

podeli vest:

Pala PRVA KLAPA novog filma Lordana Zafranovića "ZLATNI REZ 42"
Foto: Screenshot Tanjug video


Prva klapa filma "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" pala je danas u mestu Slatina nadomak Knjaževca, a reditelj Lordan Zafranović rekao je Tanjugu da snima univerzalnu priču o pobedi nad zlom koja mora biti razumljiva svima u svetu.

Zafranović je rekao da posle pet godina rada na finasiranju i problema tokom pretpripremnog perioda oseća radost što je konačno počeo snimanje filma za koga očekuje da "kvalitetom izađe van okvira bivše Jugoslavije".

Foto: Screenshot Tanjug video

Započelo snimanje filma "Zlatni rez 42"

Zafranović je rekao da će "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" biti "savremni film o svetu u kome danas živimo", a koji je "pun kontradikcija, ratova, užasa, izbeglica, gladi, što nije obećavalo 21. stoleće".

Prema njegovim rečima, "priča je smeštena u 1942. godinu, ali korespondira sa vremenom u kome živimo".

Autor filmova sa tematikom Drugog svetskog rata "Okupacija u 26 slika (1978) i "Pad Italije" (1981), kao i dokumentarca "Krv i pepeo Jasenovca" (1983), rekao je da se ne sme zaboraviti zlo i strahovita tragedija "koja traje do današnjeg dana u kulturi sećanja".

- Ali to nije dovoljno da bi se napravio dramatičan film koji će korespondirati sa celim svetom i koji će biti potpuno jasan onome iz Tokija, Pekinga, Beograda i Zagreba - naveo je Zafranović.

Foto: Screenshot Tanjug video

Lordan Zafranović, reditelj

Reditelj je dodao da "treba napraviti univerzalnu priču koja će da kaže da je zlo nešto što treba sprečiti, seći u korenu, pogotovo nacionalizam".

Zafranović je naveo da je nacionalizam "na ovim prostorima stvorio tolike nesreće narodima koji su ga upotrebljavali kao oružje - njima se naviše vraćao kao tragedija".

- Film ima poruku nade, jer da pobeđuje zlo mi danas ne bi razgovarali ovde. Civilizacija poznaje dobro i ide dalje. Po koju cenu i način videćemo u ovom filmu - rekao je Zafranović.

Foto: Screenshot Tanjug video

Započelo snimanje filma "Zlatni rez 42"

Na polju kod Slatine ekipa filma se užurbano pripremala za scene u kojoj grupa Nemaca i Ustaša puca na nedužno stanovništvo. Iz rediteljske sobe su se čula uputstva kojima je Zafranović želeo da scenu dotera do savršenstva.

Glumci su sa velikom disciplinom i posvećenošću svakim novim ponavljanjem doveli kadar do onoga što je Zafranović zamislio. Prvog dana u snimanju su učestvovali glumci Predrag Miki Manojlović, Rade Maričić, Tanasije Cakić, Andreja Nikčević, Ðorđe Nikolić, Nikola Brun i drugi.

Manojlović je rekao Tanjugu da su bazu scenarija svojevremeno napisali Arsen Diklić (1922-1995) i Zafranović, a da je potom "scenario menjan, Lordan je radio na njemu i to više nije taj scenario".

Foto: Screenshot Tanjug video

Predrag Miki Manojlović, glumac

- Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno. Teško bude da se od dobrih scenarija napravi loš film - dodao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, cilj je da "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" izdrži probu vremena, a ne da bude zaboravljen posle premijere, festivala i nagrada.

Ostavite komentar