Kultura > Film/TV

PURIŠI ĐORĐEVIĆU posthumno SPECIJALNI ERNEST festivala u Somboru

Priznanje će primiti rediteljeva ćerka Lidija Andrić na svečanom zatvaranju 14. jula

Izvor: K1info/Tanjug

30/06/2023 > 20:42

podeli vest:

PURIŠI ĐORĐEVIĆU posthumno SPECIJALNI ERNEST festivala u Somboru
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Priznanje Somborskog filmskog festivala "Specijalni Ernest"  pripao je posthumno reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, na osnovu odluke Direkcije festivala, saopštili su danas organizatori.

Priznanje Đorđeviću (1924-2022) za doprinos dobrim filmovima u njegovo ime će primiti ćerka Lidija Andrić na svečanom zatvaranju 5. Somborskog filmskog festivala 14. jula, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, film "Usta puna zemlje", koji je Đorđević završio neposredno pred smrt, biće prikazan 11. jula (23.00), u okviru sekcije "Kad bi Sombor bio Holivud", u Atrijumu gradske kuće u Somboru.

- Đorđević je ostavio neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraoca modernog filmskog izraza koji izaziva publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom - ocenila je direktorka festivala Vesna Šašić.

Đorđević je snimiko 20 igranih filmova, među kojima su "Devojka", "San", "Jutro" i "Podne", a njegova ostvarenja su prikazivana na filmskim  festivalima poput Venecije i Berlina, a dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena u Puli.

Somborski filmski festival biće održan od 8. do 14. jula, sa filmovima u Glavnom programu, Selekciji filmova mladih autora, Panorami mađarskog filma i pratećem programu.

Ostavite komentar