Kultura > Art

"Krug" Lazara Vozarevića, IZ KOLEKCIJE DEJVIDA ROKFELERA, još samo ove nedelje pred našom publikom

Izložba koja je izazvala veliko interesovanje i medija i publike traje do 10. jula, a mnogobrojni posetioci zadivljeni su ovim remek-delom

Autor: K1

06/07/2022 > 11:03

podeli vest:

"Krug" Lazara Vozarevića, IZ KOLEKCIJE DEJVIDA ROKFELERA, još samo ove nedelje pred našom publikom
Foto: Dario Janošević


Izložba koja već nedeljama oduševljava posetioce Moderne galerije Beograd na Dorćolu,  "Krug" Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera  traje još ove nedelje, tačnije do 10. jula 2022. godine. Iz Beograda "Krug" odlazi u Sremsku Mitrovicu.

Izložba je izazvala veliko interesovanje medija i publike, a mnogobrojni posetioci zadivljeni su ovim remek-delom srpske likovne umetnosti, čija savršena kružna forma u centru slike, dimenzije i zlatna boja gotovo hipnotišu.

 

 

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela "Krug" pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na IX  Bijenalu u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Dejvida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Lazar Vozarević je 1967. godine zajedno sa Jagodom Buić i Edom Murtićem, predstavljao Jugoslaviju na IX  Bijenalu u Sao Paulu u Brazilu, kada su se među ostalim učesnicima pojavila i neka od najvećih umetničkih imena tog vremena, Endi Vorhol, Edvard Hoper, Roj Lihtenštajn, Džasper Džons, Robert Raušenberg, Tom Veselman, Dejvid Hokni, Sezar,  sa sada već čuvenim delima.

Foto: Dario Janošević

 

Dejvid Rokfeler kupuje upravo Vozarevićev "Krug",  zadivljen autentičnošču slike.  Dimenzija 208  x 160 cm, ova slika je rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim "pulijama" koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.  

Izložbu prati bogato ilustrovana publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd - Vojislav Noveski.

Izložba je organizovala  Moderna galeriji Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice.

Foto: Dario Janošević

 

Posle ove izložbe, remek-delo "Krug" će se pridružiti ostalim Vozarevićevim slikama koje su bile izlagane 1967.na IX Bijenalu u Sao Paolu, i to u galeriji Lazar Vozarecić u Sremskoj Mitrovici,  kao glavni događaj tradicionalne kulturne manifestacije "Novembarski dani" 

Još jedna vest je da u septembru počinje da se snima film o Lazaru Vozreviću, ali i slici "Krug", njenom putu i samom Rokfeleru. Ovaj film će se snimati, između ostalog, i u Njujorku i u Sao Paolu.

Radno vreme Moderne galerije Beograd  je 12 do 20 časova.

Ostavite komentar