FunBox > Lajk

Tražili BLAGO u potonulom brodu, pa pronašli PAR FARMERKI VREDNIJIH OD ZLATA

Farmerke su prodate na licitaciji sa drugim predmetima sa potonulog broda Central America za gotovo milion dolara

Izvor: K1info/index.hr

15/12/2022 > 11:03

podeli vest:

Tražili BLAGO u potonulom brodu, pa pronašli PAR FARMERKI VREDNIJIH OD ZLATA
Foto: Tanjug/Jason Bean/The Reno Gazette-Journal via AP, File


Muške farmerke, za koje američka kuća Holabird Western Americana Collections veruje da bi mogle biti najstarije na svetu, prodate su na nedavnoj licitaciji za 114.000 dolara, piše BBC. Farmerke su pronađene u kovčegu u olupini broda koji je potonuo u brodolomu 1857. nedaleko od obale Severne Karoline.

Imaju šlic sa pet dugmića i veruje se da su pripadale nekom rudaru. Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je deo prodat na licitaciji u Renu 3. decembra za gotovo milion dolara.

- Te rudarske farmerke su poput prve zastave na Mesecu, istorijski trenutak - rekao je Dvajt Menli, izvršni partner California Gold Marketing Groupa, firme koja je u vlasništvu predmeta. Svi predmeti potiču sa olupine parobroda Central America, dugačkog 85 metara, koji je prevozio putnike u i iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tokom 1850-ih.

Brod je potonuo za vreme uragana druge kategorije u septembru 1857., pri čemu je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade. Putnici su potonuli sa oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

Muške radne pantalone od džinsa pronađene su u kovčegu Džona Dementa iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Franciscu, rekli su iz aukcijske kuće. Pojasnili su da šlic sa pet dugmića ukazuje da bi se moglo raditi o farmerkama rane proizvodnje radnih pantalona kakve prodaje kompanija Levi Strauss.

Šlic je "gotovo identičan, mada ne i tehnički, današnjim 'Leviskama', a vrsta, oblik i veličina dugmića su isti", kazali su. Zna se da je Levi Strauss svoje prve farmerke napravio i izbacio na tržište u San Franciscu 1873. godine, 16 godina posle brodoloma u kojem su pronađene rudarske radne pantalone.

Foto: Tanjug/Holabird Western Americana Collections via AP

Farmerke sa potonulog broda "Central America"

Istoričarka i direktorka arhiva kompanije Tracey Panek, rekla je za BBC kako ne pronalazi "vezu između farmerki firme Levi Strauss & Co i pantalona sa aukcije u Renu" niti veruje da je reč o "radnim rudarskim pantalonama".

- Pantalone su sašivene godinama pre nego što je Levi Strauss patentirao svoje plave farmerke - rekla je, dodavši da su pantalone sa dugmadima bile uobičajene u 19. veku. Prodaja je organizovana dva meseca pošto je par starih Levi's farmerki iz 1880-ih, pronađen u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom delu SAD-a, i prodat za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku.

Foto: Tanjug/Jason Bean/The Reno Gazette-Journal via AP, File

Fred Holabird i Bob Evans sa jednim od artefakata

Aukcija predmeta sa olupine parobroda Central America nudi i ostalu odeću iz sredine 19. veka. Zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a providna staklena pepeljara za 1500 dolara. Ostatak predmeta biće ponuđen u februaru 2023.

 

Ostavite komentar