FunBox > Lajk

Bankomat za GINISA - znate li GDE se nalazi NAJVIŠI BANKOMAT na svetu?

Ovaj bankomat nije samo najviši na svetu, već radi i na solarni pogon i vetar i zaista je neobičan prizor

Autor: K1info/zanimljivostidana.rs

16/10/2022 > 22:01

podeli vest:

Bankomat za GINISA - znate li GDE se nalazi NAJVIŠI BANKOMAT na svetu?
Foto: YouTube screenshot


Tokom proteklih nekoliko decenija, bankomat je postao deo naše svakodnevnice gotovo u celom svetu svetu. Jedno je ipak sigurno, ne bi ste očekivali da bankomat vidite u nekom mestu prekrivenim velikom snegom.

Začuđujuće je da je granični prelaz između Pakistana i Kine, koji se nalazi na visini od 4.693 metra, dom najvišeg  bankomata na svetu. Zapravo, on se nalazi u planinima Pakistana, na graničnom prelazu Khunjerab Pass u severnoj provinciji Gilgit-Baltistan.

Postavljen od strane Nacionalne banke Pakistana (NBP) 2016. godine, bankomat na solarni pogon i vetar je zaista neobičan prizor na tako izolovanom mestu, kao što je prolaz Khunjerab, najviši putni granični prelaz na svetu.

Najviši bankomat na svetu ponosno nosi titulu, koja je i službeno potvrđena od strane Ginisove knjige rekorda. Za ovaj neobičan i poprilično složen poduhvat Nacionalnoj banci Pakistana trebalo je oko četiri meseca.

Održavanje bankomata i redovno punjenje gotovinom je takođe prilično mukotrpan posao, pošto je najbliža banka udaljena neverovatnih 82 kilometra.

Zahid Husain, menadžer filijale Sost NBP-a, najbližeg najvišem bankomatu na svetu, redovno dolazi do mašine, boreći se sa ekstremnim vetrovima, olujama, čestim odronima i podmuklim planinskim prevojima, kako bi se uverio da je u ispravnom stanju.

Najviši bankomat na svetu nije baš najprometniji. Uglavnom služi graničarima, koji sa njega skidaju mesečne plate, nekolicini meštana i malobrojnim ljudima, koji preko prelaza prelaze granicu. Oko 4 do 5 miliona rupija, što je oko 22.589 evra, povlači se iz mašine svakih nekoliko nedelja.

Portparol pakistanske Nacionalne banke je rekao da je u slučaju hitne popravke bankomata, potrebno od dva do dva i po sata da neko dođe do njega. To zapravo uopšte nije loše, s obzirom na njegovu ekstremnu lokaciju.

Uprkos malom obimu transakcija, banka ovu mašinu shvata ozbiljno zbog ljudi koji se na nju oslanjaju.

 

 

 

 

Ostavite komentar