FunBox > Lajk

Reč "DŽAMBO" dobila je NOVO ZNAČENJE zahvaljujući velikom CIRKUSKOM SLONU

Pre popularnosti slona, govornici engleskog jezika koristili su "džambo" da opišu nešto "nespretno" ili "neugodno za rukovanje"

Izvor: K1info

27/08/2023 > 22:27

podeli vest:

Reč "DŽAMBO" dobila je NOVO ZNAČENJE zahvaljujući velikom CIRKUSKOM SLONU
Foto: E. Bierstadt/Wikimedia Commons/Public domain


Afrički slon poznat kao Džambo postao je jedna od najpopularnijih atrakcija koje je promovisao šoumen P.T. Barnum početkom 1880-ih.

Džambo nije bio običan slon - bio je veći od proseka i potpuno je opravdao svoje ime.

Iako slon nije uveo reč "džambo", dao joj je potpuno novo značenje. Pre popularnosti slona, govornici engleskog jezika koristili su "džambo" da opišu nešto "nespretno" ili "neugodno za rukovanje".

Ali veličina slona promenila je značenje ove reči. Reč "džambo" je počela da se koristi kako bi se opisalo nešto ogromne veličine.

Ko je bio Džambo?

Džambo je rođen u Sudanu u decembru 1860. godine, a nakon što su njegovu majku ubili krivolovci, slonče je prodato italijanskom trgovcu životinjama i istraživaču Lorencu Kazanovi. On je prevezao kupljene životinje najpre do Sueca, a zatim preko Sredozmenog mora do Trsta.

Životinje su potom prodate "Menažeriji Krojcberg", Gotliba Kristijana Krojcberga u Nemačkoj. Ubrzo nakon toga, slon je uvezen u Francusku i držan u pariskom zoološkom vrtu, da bi 1865. bio prebačen u Londonski zoološki vrt u koji je stigao 26. juna.

U narednim godinama, Džambo je postao miljenik publike zbog svoje veličine i nosio je decu na leđima, uključujući i decu kraljice Viktorije.

Godine 1882., Abraham Bartlet, nadzornik londonskog zoološkog vrta, izazvao je nacionalnu kontroverzu svojom odlukom da proda Džamba američkom zabavljaču Fineasu T. Barnumu iz Barnum i Bejli Cirkusa za 2.000 funti.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

 

Barnum je u Njujorku izložio Džamba u Medison Skver Gardenu, zaradivši dovoljno za tri nedelje da nadokandi novac koji je potrošio na kupovinu životinje.

Za 31. nedelju, cirkus je zaradio 1,75 miliona dolara, najviše zahvaljujući svojoj zvezdi po imenu Džambo.

Dana 17. maja 1884., Džambo je bio jedan od 21. Barnumovog slona koji je prešao Bruklinski most kako bi pokazao da je bezbedan, godinu dana nakon što je 12 ljudi stradalo tokom stampeda izazvanog strahom da bi most mogao da se sruši.

Džambo je stradao 15. septembra 1885. kada ga je udario voz u Sent Tomasu u kanadskoj provinciji Ontario.

Statua slona u prirodnoj veličini podignuta je 1985. u Sent Tomasu, Ontario, u znak sećanja na stogodišnjicu njegove smrti.

Ostavite komentar