FunBox > Lajk

KOSMIČKA AUKCIJA: Sotbi ponudio MASTER TRAKE sa audio snimcima zlatnih ploča sa SVEMIRSKIH SONDI

Trake sadrže 27 muzičkih dela, kao i zapis od 22 minuta zvukova iz prirode i pozdrave na 59 svetskih jezika

Izvor: K1info

26/07/2023 > 14:35

podeli vest:

KOSMIČKA AUKCIJA: Sotbi ponudio MASTER TRAKE sa audio snimcima zlatnih ploča sa SVEMIRSKIH SONDI
Foto: Printscreen sothebys.com


Pre bezmalo 46 godina, NASA je lansirala dve male sonde koje su nosile par pozlaćenih bakarnih ploča. Sonde nazvane Voyager 1 i 2 - i njihov zlatni teret - trenutno se nalaze na udaljenosti od 19 milijardi kilometara od Zemlje i svakim danom se sve više udaljavaju.

Ali ove nedelje neko će dodati master trake tih legendarnih snimaka svojoj ličnoj audio kolekciji - pod uslovom da ima najmanje pola miliona dolara.

Foto: NASA

 

Aukcionarska kuća Sotbi će 27. jula prodati na aukciji dve audio trake sa master snimcima Zlatne ploče Voyagera iz lične kolekcije slavnog astronoma Karla Sagana i njegove supruge En Drujan, koji su pomogli u dizajnu i razvoju iste 1977. godine.

Kao i pozlaćene ploče, trake sadrže 27 muzičkih dela kojima je obuhvaćeno svetsko muzičko nasleđe, uključujući Betovena, Čaka Berija, pevanje Navaho indijanaca i indijsku vokalnu ragu.

Na trakama se takođe nalazi zapis od 22 minuta zvukova iz prirode, kao i pozdravi na 59 jezika - među njima je i pozdrav na srpskom prote Milana Smiljanića koji glasi: "Želimo vam sve najlepše sa naše planete" - a svi predstavljaju audio razglednicu za potencijalno inteligentne vanzemaljce koji bi jednog dana mogli da naiđu na sondu Voyager.

- Karl i ja i naše kolege dizajnirali smo Zlatnu ploču da bude svedočanstvo o lepoti života na Zemlji - rekla je u izjavi za Sotbi En Drujan, koja je bila kreativni direktor NASA-inog projekta Vojadžerova međuzvezdana poruka.

- Nadali smo se da će obuhvatiti bogatstvo i raznolikost našeg sveta.

Samo osam kopija zapisa je ikada napravljeno, uključujući dve pozlaćene verzije koje sada putuju kroz međuzvezdani prostor.

Licitacija za trake počinje od 300.000 dolara, a u Sotbiju očekuju da će cifra ići do 600.000 dolara.

Za sve one koji ne žele da potroše pola miliona, NASA je obezbedila listu dela, a na YouTube-u i striming platformama može se čuti muzika odabrana da nas predstavlja pri susretu sa vanzemaljskom civilizacijom.

Ostavite komentar