FunBox > Lajk

U Argentini otkriveni ostaci MINI DINOSAURUSA koji je bio težak kao DOMAĆA MAČKA

Smatra se da je nova vrsta povezana sa tireoforama - oklopljenim dinosaurusima poput Stegosaurusa i Ankilosaurusa

Autor: K1 info

04/09/2022 > 15:20

podeli vest:

U Argentini otkriveni ostaci MINI DINOSAURUSA koji je bio težak kao DOMAĆA MAČKA
Foto: Twitter Printscreen/PaleoGDY


Tim paleontologa otkrio je ostatke do sada nepoznate vrste dinosaurusa, navodi se u objavi. Istraživači pretpostavljaju da je ovaj dinosaurus živeo tokom perioda krede, poslednje ere dinosaurusa, i lutao je Zemljom pre 94 do 97 miliona godina.

U naučnom izveštaju paleontolozi su naveli da bi ovi ostaci mogli da predstavljaju čitavu lozu oklopljenih dinosaurusa na južnoj hemisferi koja je ranije bila nepoznata nauci.

 

 

Smatra se da je novootkrivena vrsta, Jakapil kaniukura, povezana sa vrstama tireofora - oklopljenim dinosaurusima poput Stegosaurusa i Ankilosaurusa - zbog koštanog oklopa u obliku diska duž vrata, leđa i repa dinosaurusa.

Tokom rane faze istraživanja, tim je došao do nekoliko nalaza: smatra se da su uspravno hodali i bili sitnije građe, dugi oko 5 stopa (150 centimetara), i da su njeni pripadnici imali težinu domaće mačke. Naučnici smatraju da je dinosaurus bio biljožder sa zubima u obliku lista, sličnim kao kod njegovog rođaka Stegosaurusa.

Ostatke je otkrio tim međunarodnih paleontologa iz Prirodnjačke fondacije Feliks de Azara u argentinskoj provinciji Rio Negro u severnoj Patagoniji. Paleontolozi su u izveštaju naveli da ovi ostaci predstavljaju "prvu definitivnu vrstu tireofora iz argentinske Patagonije" i pokazuju "da su rane tireofore geografski bile mnogo šire rasprostranjenije nego što se ranije mislilo".

 

 

Interesantno je da su naučnici do ovog otkrića pretpostavljali da su tireofore u Južnoj Americi izumrle do perioda srednje jure - pre 174,1 do 163,5 miliona godina, ali sada je i više nego očigledno da su preživeli do krede. 

Kompjutersku 3D simulaciju kako je Jakapil kaniukura mogao da izgleda napravio je Gabriel Diaz Janten, čileanski paleoumetnik i student paleontologije na Nacionalnom univerzitetu Rio Negro.

Ostavite komentar