FunBox > Lajk

JELEN jede mrtvu ZMIJU: Ovaj SNIMAK će vas ostaviti u šoku i NEVERICI

Mrtve životinje predstavljaju laku metu i bogat izvor minerala, proteina i masti u poređenju sa biljkama koje su osnova ishrane jelena

Izvor: K1info

19/06/2023 > 19:17

podeli vest:

JELEN jede mrtvu ZMIJU: Ovaj SNIMAK će vas ostaviti u šoku i NEVERICI
Foto: Pixabay.com


Možda je uznemirujuće za gledanje, ali u snimku od 22 sekunde koji je nedavno podeljen na Instagramu, vidi se belorepi jelen dok nonšalantno jede mrtvu zmiju. Nesvakidašnja scena, koju je snimio Trej Reinhart iz Teksasa, izazvala je uzbunu na društvenim mrežama zbog ovakve ishrane.

Jeleni po prirodi ne pripadaju životinjama koje konzumiraju meso. Umesto toga, oni izvlače hranljive materije iz celuloze, vlaknastog sastojka koji čini zidove biljnih ćelija, koristeći njihov zamršeni sistem za varenje sa četiri komore i pretvaraju je u energiju. Ali mada je svakako neobično, mesoždersko ponašanje biljojeda nije nepoznanica. U stvari, ovo stvorenje je samo jedno u iznenađujuće dugom nizu jelena koji su pokazali da mogu da imaju i drugačiju hranu na svom meniju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trey Reinhart (@tre_hart)

Pre nego što je ovaj jelen usnimljen, drugi je ovekovečen dok gricka živu ribu, da bi je naposletku celu progutao. Terenske kamere su takođe napravile snimke jelena za koje se čini da grickaju mrtve zečeve i kako njuškaju oko životinjskih ostataka koji su ostali za lovcima u divljini.

Ali tu nije kraj: 1988. godine istraživači su dokumentovali da jeleni u Škotskoj obezglavljuju morske ptiće i jedu njihove noge i krila.

U izveštaju iz 1976. godine, koji se čita kao napeti kriminalistički roman, belorepi jelen (Odocoileus virginianus) okrivljen je za smrt nekoliko ptica koje su proučavali istraživači. Ovaj slučaj potvrđen je u studiji objavljenoj u naučnom žurnalu American Midland Naturalist 2000. godine.

Zašto biljojedi ponekad jedu meso?

Postavlja se pitanje šta se krije iza ovakvog ponašanja? Ono u stvari može da bude potpuno logičan trik za preživljavanje. Jelenu možda nedostaju evolucione sposobnosti da se uhvati u koštac sa plenom, ubije i rasparča plen - ali mrtve životinje predstavljaju laku metu i bogat izvor minerala, proteina i masti u poređenju sa biljkama za koje stomaci jelena moraju da rade izuzetno naporno.

Istraživači misle da se ova zaobilaženja u ishrani mogu poklopiti sa vremenima kada jelenima treba više hranljivih materija. Jedna studija objavljena prošle godine sugeriše da oni mogu da jedu meso kada im je potreban brz rast, kako bi razvili ili održali svoje rogove. Promena u ishrani takođe bi jednostavno mogla da bude povezana sa neizvesnim resursima i promenom staništa u divljini.

Foto: Pixabay.com

Daiker antilopa

U svakom slučaju, ovaj trend nije samo jedinstven kod jelena. Poznato je da afrička antilopa zvana daiker (Silvicapra grimmia) jede guštere - čak se povremeno hrani i strvinom ukoliko do nje stigne pre lešinara. U međuvremenu su škotski jeleni imali saučesnika u odsecanju glava pilićima - ovcama. Ove domaće životinje otkrivene su ne samo kako obezglavljuju, već i otkidaju noge i krila. A u Africi je rasprostranjen fenomen žirafa koje krckaju kosti.

Sve ove životinje spadaju u biljojede. Ali priroda nas podseća kada je opstanak u pitanju, naše uredno iscrtane granice mogu postati malo zamagljene.

Ostavite komentar