FunBox > Lajk

PRAISTORIJSKA UMETNOST: U pećini na severoistoku Španije OTKRIVENO više od 100 GRAVURA

Pećinu je istraživao Salvador Vilaseka 1940-ih, ali je njena lokacija izgubljena

Izvor: K1info/Tanjug

18/03/2023 > 12:40

podeli vest:

PRAISTORIJSKA UMETNOST: U pećini na severoistoku Španije OTKRIVENO više od 100 GRAVURA
Foto: Youtube PrintScreen/IPHES-CERCA


Unutar pećine poznate kao Cova de la Vila u La Febru, u severoistočnoj španskoj pokrajini Katalonija, otkriveno je više od 100 praistorijskih gravura, raspoređenih na panelu od osam metara, prenosi El Pais.

Tim sa Katalonskog instituta za paleoekologiju i društvenu evoluciju (IPHES) opisao je prikaze pronađene u podzemnoj galeriji Mediterana kao "izuzetne, kako zbog njihove singularnosti tako i zbog odlične očuvanosti".

Prema rečima stručnjaka IPHES-a Ramona Vinjasa, ovaj mural predstavlja pogled na svet prvih poljoprivrednih društava tokom halkolitsko-bronzanog doba.

Gravure je prvi put otkrila grupa od tri istraživača pećine 13. maja 2021. godine, a potom su ih analizirali arheolozi i paleontolozi iz IPHES-a, navodi se u saopštenju instituta.

Među uzorcima pećinske umetnosti nalaze se predstave različitih figura četvoronožacaca, cik-cak, linearnih, ugaonih i kružnih linija, kao i niz zoomorfa.

Otkriće pećinske umetnosti predstavlja "jedan od retkih prikaza podzemne šematske umetnosti u celom Mediteranskom luku", saopštila je regionalna vlada Katalonije.

Foto: Youtube PrintScreen/IPHES-CERCA

Praistorijske gravure u pećini Cova de la Vila

"Ovo otkriće označava istorijsku prekretnicu za praistorijsku arheologiju", navodi IPHES.

Pećinu je istraživao Salvador Vilaseka 1940-ih, ali je njena lokacija izgubljena.

 

Istraživači IPHES-a uspeli su da otvore malu rupu između kamenih blokova i uđu u ovalnu prostoriju od više od 90 kvadratnih metara.

Vinjas je istakao da je panel gravura struktuiran duž pet horizontalnih linija i kako svaka od njih sadrži različite ugravirane figure koje imaju svoje značenje i simboliku.

Foto: Youtube PrintScreen/IPHES-CERCA

Praistorijske gravure u pećini Cova de la Vila

Naučnik ističe da je reč o "apsolutno neobičnoj" kompoziciji koja ukazuje na "pogled na svet stanovništva teritorije tokom procesa neolitizacije".

Jedna od posebnosti je to što je ova pećinska umetnost rađena "isključivo tehnikom graviranja", pomoću kamenog ili drvenog alata ili direktno prstima, objasnio je Vinjas.

Istraživač smatra da to, kao i činjenica da je "stilski veoma homogena", ukazuje na simboličko značenje.

Tokom prelaznog perioda između halkolita i bronzanog doba, između kasnog 5. i kasnog 3. milenijuma pre nove ere, ljudske grupe su se uglavnom nalazile na otvorenom, a njihovo prisustvo je bilo veoma retko u podzemnim šupljinama Katalonije, na severoistoku Iberijskog poluostrva.

Foto: Youtube PrintScreen/IPHES-CERCA

Praistorijske gravure u pećini Cova de la Vila

Na drugim mestima u Španiji primeri podzemnih stanova takođe su pronađeni u Andaluziji, Segoviji, Burgosu i Soriji.

Da bi garantovala njegovu konzervaciju, regionalna vlada je zatvorila pristup Sala dels Gravats (Soba za graviranje).

Lokalitet je proglašen za kulturno dobro od nacionalnog interesa i u toku je rad na izradi 3D modela pećine, navodi El Pais.

 

Ostavite komentar