FunBox > Lajk

AFRIČKI kontinent se RAZDVAJA, između njegovih delova formiraće se OKEAN

Ovaj proces trajaće milionima godina i odvojiće današnju Somaliju i delove Kenije, Etiopije i Tanzanije od ostatka kontinenta

Izvor: K1info/Klix.ba

13/03/2023 > 18:33

podeli vest:

AFRIČKI kontinent se RAZDVAJA, između njegovih delova formiraće se OKEAN
Foto: Youtube PrintScreen/The New Africa Channel


Prema istraživanju objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters, dva velika dela kontinenta se razdvajaju, a to bi na kraju moglo dovesti do formiranja novog okeana.

Reč je o procesu nazvanom "rifting", koji prema Science Directu predstavlja "kidanje jedne tektonske ploče na dve ili više ploča koje su razdvojene divergentnim granicama ploča".

Nizijska regija nazvana "rasedna dolina" izbija tamo gde se Zemljine tektonske ploče pomeraju, navodi National Geographic. Ove pukotine se mogu pojaviti na kopnu, kao i na dnu okeana.

Ovaj fenomen može datirati najmanje 138 miliona godina unazad, kada su Južna Amerika i Afrika podeljene na različite kontinente. U poslednjih 30 miliona godina arapska ploča se udaljila od Afrike, što je proces koji je rezultovao stvaranjem Crvenog mora i Adenskog zaliva, navodi NBC News.

Podela kontinenta povezana je sa istočnoafričkim rascepom, 56 kilometara dugom pukotinom koja se pojavila u pustinji Etiopije 2005. godine, a prema izveštaju Economic Timesa, to će pokrenuti formiranje novog mora.

Seizmički podaci navedeni u istraživanju pokazuju da je stvaranje pukotine pokrenuto sličnim tektonskim procesima koji se odvijaju na dnu okeana. Pukotina je otkrivena na granici tri tektonske ploče, afričke nubijske, afričke somalijske i arapske, koje se već neko vreme razdvajaju.

Dolina istočnoafričkog rifta proteže se na više od 3.000 kilometara, od Adenskog zaliva na severu prema Zimbabveu na jugu. The Conversation piše da ovaj rascep deli afričku ploču na dva dela, somalijsku i nubijsku.

- Ovo je jedino mesto na Zemlji gde možete da proučavate kako kontinentali rascep postaje okeanski - rekao je Kristofer Mur, stundent doktorskih studija na Univerzitetu u Lidsu, prenosi sajt Mashable.

Kako dolazi do rascepa, tako materijal iz dubine Zemlje ide prema površini i formira okeansku koru na grebenima.

- Možemo da vidimo kako se formira okeanska kora, jer se po svom sastavu i gustini izrazito razlikuje od kontinentalne kore - rekao je Mur, koji koristi satelitski radar za praćenje vulkanske aktivnosti u istočnoj Africi, koja je povezana sa pucanjem kontinenta, naveo je ranije NBC News.

Biće potrebni milioni godina da Afrika bude podeljena na dva jednaka dela, a novom okeanu će biti potrebno 5 do 10 miliona godina da se formira, što bi na kraju omogućilo izlaz na more zemljama koje ga nemaju, uključujući Ugandu i Zambiju.

Manji kontinent koji će nastati rascepom uključivaće zemlje kao što su današnja Somalija, delovi Kenije, Etiopije i Tanzanije, navodi USA Today.

GPS praćenje otkrilo je različite brzine pomeranja kopna između pomenutih tektonskih ploča, pri čemu se arapska ploča pomera od Afrike jedan inč godišnje.

- Kako dobijamo sve više i više merenja za GPS, tako možemo bolje da razumemo šta se događa. Adenski zaliv i Crveno more preplaviće regiju Afar i istočnoafričku dolinu rascepa i postati novi okean, a taj deo istočne Afrike postaće zaseban mali kontientent - kazao je pomorski geofizičar Ken Makdonald.

Iako se ovaj proces događa već neko vreme, na naslovne stranice dospeo je tek 2018. godine pojavom velike pukotine u kenijskoj dolini rascepa. Međutim, Guardian je tada saopštio da je masivni rascep prouzrokovan iznenadnom erozijom, a ne da je dokaz aktivnog raspadanja afričkog kontinenta na dva dela.

 

Ostavite komentar