FunBox > Lajk

Skriveni od pogleda: Evo zašto je GOTOVO NEMOGUĆE videti MLADUNČE GOLUBA

Gradski golubovi potiču od golubova pećinara koji svoja gnezda vole da grade u udubljenjima ili skrivenim mestima

Izvor: K1info/Klix.ba

23/02/2023 > 19:18

podeli vest:

Skriveni od pogleda: Evo zašto je GOTOVO NEMOGUĆE videti MLADUNČE GOLUBA
Foto: Pixabay.com


Golubovi spadaju među najrasprostranjenije ptice u gradovima širom planete, ali je mladunče golubova gotovo nemoguće videti.

Naime, golubovi koje viđamo na ulicama gradova potiču od golubova pećinara. Iako danas uglavnom žive u gradovima gde im je hrana najdostupnija, kada je u pitanju razmnožavanje današnji golubovi se i dalje ponašaju kao njihovi preci koji za svoja gnezda biraju skrivena mesta.

Kako su objasnili stručnjaci, golubovi pećinari svoja gnezda vole da grade u udubljenjima ili skrivenim mestima na takvoj dubini da je gotovo nemoguće doći do njih, prenosi BBC.

Tako gradski golubovi svoja gnezda grade na crkvenim tornjevima, u napuštenim zgradama ili pak ispod mostova.

Uz to, mladunče golubova ostaje u gnezdu vrlo dugo - period od izleganja do napuštanja gnezda traje više od 40 dana. Za to vreme roditelji ih hrane takozvanim ptičijim mlekom punim proteina i masnoća. Zbog toga je golub kada prvi put napusti gnezdo već potpuno izrasla ptica koju je teško razlikovati od odraslih golubova.

Ipak, postoje male razlike - mladi golubovi neće imati onu sjajnu zelenu i ljubičastu boju oko vrata, a boja na početku kljuna im neće biti beličasta kao kod odraslih ptica, već sivo-roze.

 

Ostavite komentar