FunBox > Lajk

UGROŽENA glavata morska kornjača VRAĆENA U OKEAN posle lečenja

Roki, ženka kornjače teška 100 kilograma, pronađena je 29. decembra kako pluta sa povredom nastalom od udara čamca

Izvor: K1info

16/02/2023 > 21:36

podeli vest:

UGROŽENA glavata morska kornjača VRAĆENA U OKEAN posle lečenja
Foto: Tanjug/AP Photo/Cody Jackson

Glavata morska kornjača (Caretta caretta) po imenu Roki, nakratko je zastala na pesku u sredu ujutru pre nego što je lagano otpuzala u Atlantski okean pošto je provela šest nedelja na rehabilitaciji u centru na Floridi.

Osoblje i volonteri klicali su dok se kornjača kretala niz plažu, koja se nalazi direktno preko puta centra. Kornjača je opremljena uređajem za praćenje na leđima, koji će omogućiti osoblju da nastavi da nadzire kretanje velike kornjače.

Roki, ženka kornjače teška 100 kilograma, pronađena je 29. decembra kako pluta blizu ostrva Severni Hačison sa povredom nastalom od udara čamca, rekao je Endi Dehart, predsednik i izvršni direktor centra.

Kornjača je "imala perforaciju pluća, zbog čega se vazduh zadržavao u telesnoj šupljini, što ju je dovelo u stanje koja se naziva plutajućim".

- U osnovi ona nije mogla da zaroni - rekao je Dehart.

Cilj centra je rehabilitacija kornjača i vraćanje u njihovo prirodno stanište.

- Svaka od ovih životinja koja se vraća nazad ključna je za opstanak populacije morskih kornjača, posebno kada su u pitanju velike ženke poput Roki - rekao je on. - Videti njen povratak u prirodno okruženje je zaista nešto magično.

Džuno Bič nalazi se severno od Vest Palm Biča na Atlantskoj obali Floride.

Prošle godine, centar je nadgledao oko 18.000 gnezda kornjača duž plaže od 16 kilometara. Većinu gnezda činile su kožne kornjače, koje su najugroženije uz glavate i zelene morske kornjače. Sezona gnežđenja traje od 1. marta do kraja oktobra.

 

Ostavite komentar