FunBox > Lajk

U današnje vreme NIJE LAKO BITI TIGAR, osim ako ne živiš u Nepalu

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova pokazuju da je danas na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra

Autor: K1/Tanjug

29/07/2022 > 15:56

podeli vest:

U današnje vreme NIJE LAKO BITI TIGAR, osim ako ne živiš u Nepalu
Foto: Pixabay.com


Povodom Svetskog dana tigrova iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) čestitali su Nepalu na udvostručenju broja tigrova u divljini i ispunjenju obaveza propisanih 2010., naglasivši da je to tek početak jer su tigrovi i dalje na samo pet posto od nekadašnjeg broja jedinki.

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova pokazuju rast broja tigrova u Nepalu za čak 190 posto, što znači da se broj nepalskih divljih tigrova u najmanju ruku udvostručio i danas je na prostorima Nepala prisutno 355 jedinki tigra.

Foto: Pixabay.com

 

- Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je dostignuće i rezultat kontinuiranog rada tokom mnogih prošlih godina. Nepal je dokazao da je dostizanje ovakvih ciljeva moguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda te možemo puno naučiti iz ovog dostignuća - poručio je Stjuart Čepman iz WWF-ove inicijative "Tigers Alive".

Tigrovi su najveće mačke na svetu i na vrhu su lanca ishrane u ekosistemima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosistema od kojeg zavise i druge životinje, ali i ljudi. Potrebna su im prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživeti.

Foto: Pixabay.com

 

Jedna od najvećih pretnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću pretnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim tigrovima i njihovim delovima, upozorio je WWF.

Istraživanje, u koje je bio uključen i WWF-ov nepalski ogranak, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja saradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenja intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.

Ostavite komentar