FunBox > Deus ex machina

Krovne kutije i NOSAČE TREBA SKINUTI kada ih ne koristite - značajno povećavaju potrošnju goriva

Krovna kutija je težine u proseku između 15 i 20 kilograma, povećava otpor vazduha i potrošnju goriva čak i kada je prazna

Autor: revijahak.rs

07/09/2022 > 22:25

podeli vest:

Krovne kutije i NOSAČE TREBA SKINUTI kada ih ne koristite - značajno povećavaju potrošnju goriva
Foto: Pexels.com


Hajde da budemo malčice precizniji. Znate i sami da su automobili dizajnirani tako da budu aerodinamično najefikasniji, ako na nih ništa ne dodajete. Ako to ipak morate da uradite, posle korištenja sve uklonite.  

Nedavno istraživanje otkrilo je povećanje potrošnje goriva za 50% s krovnom kutijom, ali to je ipak ekstreman slučaj. Obično vozači troše između 10 i 25% više na gorivo zbog dodataka na krovu. To je zato što povećanje prednje površine deluje negativno na aerodinamiku. Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15 odsto dodatnih troškova za gorivo. Dodatna težina i otpor  krovne kutije, bicikala ili prtljaga pričvršćenog za krov pogoršavaju situaciju. Što je veća brzina i što je vozilo aerodinamičnije, učinak je veći.

Drugo istražvanje pokazalo je zanimljive rezultate s krovnim nosačima za bicikle. S njima auto troši oko 10 odsto goriva više na 100 km nego bez njih. S natovarenim biciklima (na krovu) potrošnja je veća 25 odsto.

 

 

 

Ostavite komentar