FunBox > Deus ex machina

Imate problema s menjačem? Možda GREŠITE u vožnji, sprečite KVAR

Svako taktiziranje i čekanje može samo povećati problem

Izvor: K1info/Direktno.rs

15/03/2023 > 10:24

podeli vest:

Imate problema s menjačem? Možda GREŠITE u vožnji, sprečite KVAR
Foto: Pexels.com


Menjač se može pokvariti iz brojnih razloga, a nekoliko je povezano sa greškama u upotrebi ili vozačevim greškama. Ne pritisnemo li dovoljno snažno kvačilo pri menjanju brzina može doći do zvuka koji podseća na struganje.

Ako vam se to dogodilo prvi put, verovatno se neće štetno odraziti na ispravnost rada menjača. Učestalim ponavljanjem ovog događaja moguće je oštetiti sinhroni prsten stepena prenosa na kojem se ova radnja često događa.

Kod oštećenja sinhronih prstena dolazi do gubitka njihove uloge da izjednače broj okretaja između dva vratila kako bi se lakše i bez smetnje promenio stepen prenosa.

Vozač će ovaj problem prilikom promene stepena prenosa osetiti kao povećanje otpora kod kretanja ručice menjača brzina prilikom ubacivanja u brzinu, uz prisutnost mehaničkog krckanja u prenosniku.

Preporuka je s ovim tipom neispravnosti u što kraćem vremenu otići na servis jer mogući su i drugi uzroci koji mogu uzrokovati slične simptome menjača prilikom promene stepena prenosa, kao što su neispravan rad spojke ili loša podešenost spojke.

Svako taktiziranje i čekanje može samo povećati problem. Može doći do prisutnosti metalnih strugotina u menjačkom ulju koje nastaju neredovnim habanjima prilikom promene stepena prenosa.

Ostaci metalnih strugotina štete ležajevima menjača i zupčanicima, a u najgorem slučaju moguće je potpuno oštećenje menjača te gubitak pogona vozila.

 

Ostavite komentar