FunBox > Deus ex machina

Predstavljen prvi AVGANISTANSKI superautomobil: Pravljen kao za FILM i agenta 007!

Talibani su predstavili takozvani prvi "superautomobil" u Avganistanu u videu koji je zbunio internet

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/01/2023 > 20:08

podeli vest:

Predstavljen prvi AVGANISTANSKI superautomobil: Pravljen kao za FILM i agenta 007!
Foto: you tube/Entop


U nedelju je zvanični portparol talibana Zabihulah Mudžahid na Twitteru podelio video automobila i opisao to kao čast za zemlju.

Vozilo, nazvano Mada 9, napravila je kompanija Entop u periodu od pet godina sa timom od 30 inženjera i dizajnera sa Avganistanskog tehničkog stručnog instituta.

 

 

Međutim, automobilski entuzijasti ostali su pomalo zbunjeni kada je otkriveno da "superautomobil" uglađenog izgleda pokreće standardni Toyota Corolla 2000 motor.

Jedan državni zvaničnik, Gulam Hajdar Šahamat, tvrdio je da je motor dovoljno snažan da omogući vozaču da poveća brzinu iznad onoga što je sposobno za hečbek s početka veka.

Inženjeri su rekli da je glavna svrha bila ugradnja električnog motora u vozilo radi dalje optimizacije performansi.

 

Mohamed Riza Ahmadi, dizajner Mada 9, rekao je da se nada da će automobil biti svetionik za zemlju koja je u problemima.

- Ovaj automobil će biti ambasador i voziće se po Avganistanu i prenositi ljudima vrednost znanja - rekao je on.

 

 

Specifikacije i brzina automobila još nisu otkriveni.

Pustinja prekrivena mecima, a onda iznenađenje...

Još jedan promotivni video za automobil Mada 9 počinje tako što prikazuje pustinju prekrivenu mecima, a onda se u kadru pojavljuje raščupani čovek. On zatim hoda stazom od metaka, pre nego što se približio pokrivenom vozilu, otkrivajući na kraju ovaj "superautomobil", prenosi news.com.au.

U januaru 2022, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na strašno stanje zemlje, rekavši: "Šest meseci posle preuzimanja vlasti od strane Talibana, Avganistan visi o koncu. Za Avganistance, svakodnevni život je postao smrznuti pakao."

 

 

 

Ostavite komentar